TUTARLILIK & TUTARSIZLIK

Tutarlılık : İman, güven, emniyet; tutarsızlık : çelişki veya şirk.

İnsandaki tutarlılık-tutarsızlık (= çelişki, şirk), içte = düşüncede = bilgide, imanda; ve dışta = sözlerde, eylemlerde veya davranışlardadır. İçteki tutarlılık-tutarsızlık görünmez, görülmez; sözlerde, eylemlerde veya davranışlarda görülür veya görünür.

Tutarlılığın-tutarsızlığın temelinde, “Tanrı tutarlılığı veya tutarsızlığı, emniyet-emniyetsizlik = iman-imansızlık = kişinin imanından ve inandığı Tanrı’dan emîn olup-olmaması” vardır.

Bu, en açık şekilde Yahudilerin tarihinde görülür. Hz. İbrâhim döneminde Yahudilerin Tanrı’sı, Elohim’dir, bu Tanrı, çook uysal bir Tanrı’dır. Hz. Mûsâ sonrasında Yahudilerin Tanrı’sı Yahve = Yahova ise, şiddet yanlısıdır; ortalığı yakar-yıkar...

Hristiyanların Tanrı’sı, Müslümanların Tanrı’sına çok! benzer, merhametlidir; ‘birisi bir yanağına bir tokat atarsa, öbür yanağını da çevir.’, der. 

Müslümanların Tanrı’sının baskın karakteri Rahmân ve Rahîm olmasıdır. = Bismillahirrahmanirrahim ama O Tanrı (= Allah), aynı zamanda zulme ve zâlime (şiddete) karşı durulmasını da emreder.

Son dönem Yahudilerinin Tanrı’sının “kafası çok karışıktır”!. Hristiyanların Tanrı’sı ise zülme sessiz kalmıştır. Müslümanların Tanrı’sı ise, mazluma merhametli, zâlime azametlidir.

Tutarlılığımızı, Tanrı Tasavvurumuz (= inancımız) belirler. İlâhı (= Tanrısı) hevâsı ve tağut olanlarda da durum değişmez. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM