Lİ ve LİME = ( لم/ ل)

Niçin ve İçin.

Niçin, hem sebebi (= nedeni) hem sonucu bildirir. Niçin okuyorum ve yazıyorum?!. Öğrenmek ve paylaşmak için. Niçin geldim. = Gelme sebebim ne?!. “Gel! veya Git!.” dedi de ondan. Niye/Niçin?!. Beni görmek istiyormuş, vs...

Niçin’in cevabı için’de; için de niçin’in içinde. Lime, li’nin; li, lime’nin içinde.

“Hamd, âlemlerin Rabbi için. = El-Hamdü lillâhi Rabb-il Âlemîn.” Niçin?!. Allah, âlemlerin Rabbi olduğu için.

“Yapmadığınız şeyleri niçin söylersiniz?!. = lime tegûlûne mâ lâ tef’alûn.” (61/2.) Buradaki lime’yi harekesiz gibi kabul eder de ‘lem’ diye okursak, anlam : yapmadığınız şeyleri kesinlikle söylemeyin!. olur. Lem, te’kidli olumsuzluk edâtıdır, fiillerin başına gelir; len’den daha güçlüdür.

...

Niçin çalışıyorum?!. Ekmek parası için. Senin için. Sana daha iyi bir hayat yaşatmak için... gibi, eğer niçin sorularını, devamlı illet-malül ilişkisine tâbî tutarsam ve teselsüle sokarsam, ki teselsülün bir yerde durması icabeder, duracağım “yer”! de : Hz. Ali (r.anh.)’ın : “Bugün Allah için ne yaptın?!.” sorusudur, O’dur, O’nun içindir; başka türlü işin içinden (= teselsülden) çıkamam.

Tek tek yaptığımız işlerin, eylemlerin niçin’ine verdiğimiz cevaplar, totalde niçin = kimin için (= niye) yaşadığımızın cevabıdır.

Hamd’i (= şükrü!), sadece dil ile değil, eylemlerimizle de yapalım ki, niçin = kimin için yaşadığımız belli olsun.

“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutmada, hakka bağlı kalmada kararlı olun ve hakkaniyetli tanıklar olun!. Bir halka olan düşmanlığınız sizi adaletsizliğe (= haksızlığa) yöneltmesin. Âdil olun!; bu, taqvâlı olmaya en uygun olandır. Allah’a karşı taqvâlı olun. Allah, yaptığınız her şeyden haberdardır.” (5/8.)

Not : “El-Hamd-ü lillâhi Rabb-il Âlemîn.” deki ve benzeri âyetlerdeki lillah, li-Allah = Allah için, demektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM