HASTALIK

Hastalık, hasta olma hâli; sağlığın “bozulması”!.

Hasta kelimesi, Türkçe değil, Farsça. Kelimenin Arapça karşılığı merîd veya maraz (مريض/ مرض). İngilizcedeki karşılığı ise : patient, sick, ill, diseased.

İnsanın sadece fiziksel organları “bozulunca”! mı hasta oluyor; bu bozulma arabanın bozulması gibi bişey mi; böyleyse, ruhsal (?!) bozukluklar (= sinir ya da moral bozukluğu) ne, psikiyatri niye var?!.

Artık şu bir gerçek ki, beden bozukluğu (= bedendeki organların işlev bozuklukları = bedenî hastalıklar), moralimizi = psikolojimizi de bozuyor; moralimizin = psikolojimizin bozulması da bedenî organlarımızı işlevini bozuyor ve bizi hasta ediyor.

Bedenimizle ruhumuz arasında kopmaz, sıkı bir ilişki ya da etkileşim var. Hastalıktan ölüm, bu ilişki ya da etkileşimin “onarılamaz” hâle gelmesinden; ecelden ölüm ise, bize burada verilen sürenin dolmasından. 

Ruh-beden (= akıl/zihin-beden, moral?!) dengesi bozulduğunda da kişi hasta oluyor. Arapçada bu durumu ifâde eden kelime, alîl ve ma’lül; musîbet de bu türden toplumsal bir hastalık.

Hekimlik, sadece beden bozukluğunu tedâvî etmek değil, aynı zamanda ruh-beden (= akıl/zihin-beden) dengesi doğru kurmak. Bunun için, yeme-içmeden tutun da, uyku (= dinlenme), psikolojik, sosyal ve doğal çevreye kadar bir çok faktörün etkili olduğu biliniyor. İnsan, kendini ruhen (= fikren ve moralman) iyi (= rahat, huzurlu) hissetmiyorsa, tedirginse, endişeliyse, stres ve baskı altında hissediyorsa, bu durum, er ya da geç, bedende veya akılda belirtiler veriyor.

Fizîken ve ruhen yaşanabilir bir dünya (= doğa/çevre, fıtrat) hepimize lâzım; bedenen ve ruhen çöküyoruz; kendi ellerimizle kendimizi hasta ediyor, öldürüyoruz!. Bu hastalığın semptomlarını = belirtilerini göremeyen gözler de “hasta”!.

“Bu bozuk düzen (= din/sistem), bir ân önce değişmeli!.” Her türlü “hastalık”!, kazanç kapısı olmaktan çıkarılmalı.

Hastalığımıza çare olacak “Lokman Hekimlere” âcilen ihtiyacımız var.

Lokman (a.s.) : Lokman Sûresi 12 ilâ 25. âyetler arasında “bizim gibi hastalara dengeli bir tedâvî reçetesi” sunuyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET