DOĞUM-ÖLÜM

Doğum, dünyaya gelmek; ölüm, dünyadan gitmek. Bu gelme ile gitme arasına dünya hayatı diyoruz. Bu hayat, aslında çook kısa, ama bize uzun geliyor.

Hani ilkokulda çağları öğrendiğimiz bir çizelge (= çizgi) vardı. İki ucu açık olan bu çizgiyi/çizelgeyi hatırlayın. Bu çizginin sol yanından sağ yanına doğru, tarih öncesi çağlar, ilk çağ, sonra orta çağ, sonra yeni çağ, sonra da yakın çağ yazılıydı. Tarih öncesi çağ/dönem, M.Ö. 800.000’lerde başlıyor, 3200’lerde yazının icadıyla sona eriyordu. İlk çağ da M.Ö. 3200’den M.S. 375, kavimler göçüne kadar sürüyordu. Orta çağ, M.S. 375’den, 1453 İstanbul’un fethine kadar; yeni çağ, 1453 ilâ 1789 Fransız İhtilaline kadar; yakın çağ, 1789’dan şimdiye kadar devam ediyordu, hâlâ da devam ediyor...

Pekiî biz neredeyiz?!.

Yakın çağın = bu çizginin küçücük (görünmez) bir noktasında = aralığında.

Bu çizgi/çizelge sonsuz; biz de bu çizginin küçücük bir aralığındayız. Bu küçücük aralığın başında doğuyor, bitişinde ölüyoruz. Bu küçücük aralık (70-80 yıl), insanlık tarihine kıyaslandığında neredeyse bir “hiç”!, ama bize çok büyük veya çok uzun geliyor.

Bu dünyada tüm yaşadıklarımızı bu küçücük aralıkta yaşıyoruz; 'neredeeen nereye geldik; neler gördük, neler geçirdik.', diyoruz.

...

Bu çizginin başlangıcını (sol tarafını) bilmediğimiz gibi, sonunu (sağ tarafını) da bilmiyoruz ama “hayat” devam ediyor; biz ölünce de Allah-u A'lem, bu çizgi "çizilmeye"! devam edecek. Belki de bu çizgi “sonsuza kadar” çizilecek ve bize : “sen bu çizginin şu noktasında (= şu küçücük aralığında) yaptıkların yüzünden bu hâldesin.” denilecek.

...

M.Ö. yak.1400 ilâ 1300 arasında yaşamış Mûsâ (a.s.)’a da; M.Ö. yak. 400 ilâ 300 arasında yaşamış Socrates’e de; M.S. 0 ilâ 33’de yaşamış İsâ (a.s.)’a da; M.S. 571 ilâ 632’de yaşamış Hz. Muhammed (a.s.)’a da; bizlere de (= herkese de) “sen bu çizginin (= dünyadaki hayatının) şu noktasında (= şu küçücük aralığında) yaptıkların yüzünden bu hâldesin.” denilecek.

...

Geldiğimiz “yer” bize söylendi : cennet; gideceğimiz yer ise, bu çizginin bu küçücük aralığında = doğum ile ölüm arasında yaptıklarımıza bağlı; onun da neredeyse üçte birinden (= çocukluktan ergenliğe kadar olan kısmından) muafız = sorumlu değiliz.

Bu küçücük aralığı (70-80 yılı), "iyi ve güzel" geçirmek, çook akıllı ve çook "kârlı"! olmaz mı?!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEREYE?!.

İMSAK ve İFTAR

DİKKATLİ/DİKKATLE DİNLEMEK