E-İLÂH...

“E-İlâh-un mea-lAllah?!...”

Bu ifâde, Neml Sûresinde beş kez geçer; anlamı : Allah ile beraber başka bir ilâh mı (var)?! = Allah’tan başka bir ilâh mı (var)?!. = Allah’ın yanında başka bir ilâh ha?!. demektir.

Bağlamı doğru okuduğumuzda (59 ilâ 66. âyetler), gökleri ve yeri yaratan, gökten su indirip onunla çeşit çeşit bitkiler (= nimetler) bitiren, yeryüzünü yaşamaya elverişli kılan, orada sabit dağlar, nehirler, ovalar, denizler yaratan, o denizlerin arasına engeller koyan, bunalan ve sıkıntıda olan insanların yakarışlarına (= duâlarına) karşılık veren, bizleri yeryüzünün hâkimi kılan, bize karaların ve denizlerin ‘karanlıklarında’ yol bulduran, rüzgârları rahmetinin müjdecisi olarak gönderen, her şeyi yaratan, sonra da o yaratmayı (hesap sormak için) tekrarlayan (= tekrarlayacak olan)!, gökten ve yerden bizi rızıklandıran, göklerdeki ve yerdeki gaybı bilen, bize âhirette olacakları haber veren/bildiren İlâh’tan = Allah’tan başka bir ilâh ha!, böyle bir ilâh mı var?!.

Nasıl hüküm veriyorsunuz?!.

Siz bu hükme nasıl varıyorsunuz?!.

Nasıl bu kadar yanılabiliyor, yalanlayabiliyorsunuz?!.

Hiç düşünmüyor musunuz?!.

Eğer, gökte ve yerde O’ndan başka bir ilâh olsaydı, göklerin ve yerin düzeni bozulurdu. “lev kâne fîhimâ élihetün illa-l Allah’u lefesedetâ...” (21/22.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET