İDOL

İdol, birini kendimize rol-model veya örnek alma.

Gençliğimde benim idolüm = rol modelim rahmetli Ali Şeriatî idi; şimdi Efendimiz. Muhammed-ür Rasûlüllah demek, Muhammed (a.s.)’ı rol-model veya örnek almaktır; O, tüm insanlar için “üsve-i hasene” = en güzel rol-model, örnektir.

Kişi, rol-model, örnek aldığı kişilere benzemek, onların yaptığı gibi yapmak, onların yaşadığı gibi bir hayatı yaşamak ister. Zamanla, rol-model, örnek aldığı kişilerde bazı eksiklikler, kusurlar olduğunu fark edince de hayal kırıklığı yaşar.

Efendimiz bu konuda aslâ aşılamayan ve aşılayamayacak bir örnektir. Rabbimiz Onu bizim için seçmiş, bize rehber = örnek olarak göndermiştir. Onun hayatını ne kadar iyi (güzel) öğrenir ve taklit edersek, o kadar iyi (güzel) bir insan oluruz. Onu güzel ve iyi yapan, “Lâ ilâhe illâ-l Allah, Rabbim Allah.”, demesi ve Allah’a = Rabbine kayıtsız-şartsız itaat (= kulluk) etmesidir.

Efendimiz, Kelime-i Tevhîd’in (= Şehâdet’in) ete-kemiğe bürünmüş = somutlanmış hâlidir; Hz. Muhammed’siz din = tevhid = hayat olmaz; olursa, o din, soyut, havada  kalmış âfâkî ve ütopik bir din olur.

(Not : İdol, Fransızcada tanrı = put = ikon anlamında kullanılıyor; ben bu kelimeyi bu anlamda kullanmadım.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET