CENNET

Cennetin kelime anlamı bahçe. Bahçenin aslı bağçe (= bağ-çe). Bağ, dağın “zıttıdır”; bağ, insan yapımıdır (yapaydır); dağ, Tanrı yapımıdır (doğaldır). Bağın, hammaddesi de doğaldır (Tanrı yapımıdır) ama insan, bu hammaddeleri ‘kendine göre!’ düzenler.

Meseleye böyle bakarsak, insan, doğal; toplum, yapaydır. Doğadaki ve insan hayatındaki işleyişi düzenleyen kanunlar (= yasalar = sünnetullah ve âdetullah), doğal (= ilâhî); toplumdaki (= toplum hayatındaki) işleyişi düzenleyen kanunlar (= yasalar), insanî, insan ürünüdür. İnsan, kendi içindeki (= fıtratındaki) kanunları bozmamışsa, toplum hayatındaki kanunları (= yasaları) da “düzgün” yapar.

Yine meseleye buradan bakarsak, cennetin (= ötedeki bağçenin/bahçenin) de tüm hammaddeleri (= malzemeleri) ilâhîdir, ama düzenlenmesi insanîdir, insan ürünüdür, insan yapımıdır.

Sanki! cehennemde de aynı mantık geçerlidir. Oradaki tüm hammaddeler (= malzemeler) de ilâhîdir, ama bu hammaddeler (= malzemeler), bozuk insanlar tarafından bozuk düzenlendiği için, en hafif tabiriyle onlar, o insanlara eziyet (acı) verecek ve onların hiçbir işine yaramayacaktır.

Yatırımımızı doğru bir şekilde ve doğru yere yapmamız gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM