KÂMİL İMAN

Kâmil iman, kemâle ermiş iman; ama ‘tam tamamlanmamış’ imandır. Kemâl, mükemmelliktir, olgunluktur ama “tamlık”! değildir. Tamlık, hiçbir şeye ihtiyaç duymamadır; (kâmil) iman (da), Allah’a muhtaçtır; hatta kâmil iman, bu ihtiyacını sadece Allah’ta bulan imandır.

Bu aşamaya (= imanda kemâl aşamasına) gelmek kolay değildir.

Pekiî bu aşamaya (= kemâle) nasıl gelinir?!.

Önce, Allah lafzını (İsmini) sürekli dille söylemek = dilden düşürmemek; sonra, Allah lafzının (İsminin, tüm Esmâ-ül Hüsnâ’nın ve Ef’âlin) anlamını = ma’nasını (akılla) anlamak; sonra da  tüm bu ma’naların kalpte etkisini “hissetmek”!. = haşyet/huşû duymak, taqvâ sahibi olmak gerekir.

İşte, ancak böyle bir akıl ve kalpten sâlih (= sahih, doğru, güzel) ameller vukû’ bulmaya başlar. Doğru bilgi ve temiz kalpten, sâlih (= sahih, doğru, güzel) ameller ortaya çıkar; bu ameller de (imana ve Allah’a) imanı güçlendirir. Kişide doğru bilgi ve temiz kalp yoksa, onun amelleri (işleri), ya taklittir ya da yanlıştır; bu amellerin imana en ufak bir katkısı/etkisi olmaz.

Kâmil iman, içinde zerre şüphe (şekk) barındırmayan imandır; ama ‘tamamlanmış, bitmiş’ bir iman değildir; o imanın önü/ufku hep açıktır; o iman, her ânından, yaptığı her işten keyif/zevk alır; o, Rabbi tarafından sürekli desteklenen bir Nûr ve Rabbini zikir ile meşguldür. (Bknz. 39/22) Âyet, kalbi katılaşanlara (= qâsiyetü qulûbühüm) da işaret eder ve onlara veyl (= yazıklar) olsun, der.

Kâmil iman sahibi adam, doğru yolda (= sırât-ı müsteqîm’de) olduğuna inanan, o yoldan zerre şüphe etmeyen ve dönmeyen adamdır. Bu adam, burada, ölene kadar, bu yolu yürür; ötede ise, burada elde ettiği güçle veya ivmeyle ve de Rabbinin ekstra inayeti ile “sonsuza” kadar yürümeye devam eder. Durma, bitme/son demektir ve yorgunluktan ortaya çıkar (= mütevvellittir). Ötede, bu insanlar (= kâmil iman sahibi insanlar) için yorgunluk da bıkkınlık da (= can sıkıntısı = luğûb) yoktur. (Bknz. 35/35)

Selâm olsun (ne mutlu) onlara.

Veyl olsun aklını ve kalbini mâlâyânîlerle (= boş, anlamsız söz, iş ve fikirlerle) dolduranlara.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM