BAHÇE SAHİPLERİ

Kalem Sûresi 17 ilâ 33. âyetleri lütfen okuyun. Ben, 26. âyeti “biraz farklı”! yorumlayacağım. Âyetin normal (= zâhirî) yorumu, bahçenin darmadağın olması ve bahçe sahiplerinin şaşırması. Âyet,  “felemmâ reavhâ, kâlû : innâ ledâllûn.” = Onu (= o bahçeyi) gördüklerinde şaşırdılar. der. Çünkü onlar, bahçelerini “kesin” (= hiçbir istisnâya mahal vermeden) devşireceklerini düşünmüşler ve hiçbir yoksulu bahçenize yaklaştırmayın, demişler; ‘aklı başındaki adamı’ (= ‘vasat’! olan adamı = evsatuhüm) da dinlememişler, kendilerine (= kendi akıllarına) çook güvenmişler, (o adam onlara : Rabbinizi tesbih edin, demişti; onu dinlemediler); Allah da onların bahçelerini kessarîme (= simsiyah küle) çevirmişti.

Herkes, buradaki amelleri (yaptıkları) ile, yarın devşireceği bir bahçe yapıyor. Yarın (?!), bu bahçenin devşirilme/hasat mevsimi gelecek. Kiminin hasadı iyi; kimininki kötü olacak. Kimse, kendi amellerine (yaptıklarına) güvenerek iş yapmasın; “istisnâları”! hesaba katsın; hiiç beklemediğimiz bir âfet, bizim bahçemizi de kupkuru, kapkara kılabilir. Yarın, tıpkı, o bahçe sahipleri gibi, azgınlığımızın (= tâgîn, tâğût da aynı kök) farkına varıp pişman olabiliriz. Henüz fırsat varken, sadece Rabbimize rağbet etmeliyiz; onlar da öyle yapmışlar, ve artık sadece Rabbimize rağbet edeceğiz. = “innâ ilâ Rabbinâ râgibûn.”, demişlerdi.

Çoğu, bu kıssayı olumsuz yorumlar; bence bu kıssa olumlu da yorumlanabilir. Bence bu kıssa bizim için, çook önemli, çook öğretici bir uyarıdır.

Mü’min, kendi amellerine değil, sadece Rabbine güvenendir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM