BİR-ÇOK

Birçok değil, bir ve çok. Arada da tek ve çift var. Bir, sadece tek; ne çift ne de çok. Bir’in çifti de yok, çoğu da. Bu Bir, aritmetiğin biri değil. Aritmetiğin biri vâhid; bu ise Ehad. Aritmetiğin biri, kendi ile birleşir; çift ve çok olur. = 2, 3, 4, ... Bu Bir, hiçbir birle birleşmez = çiftleşmez ve çoğalmaz.

Bu, yaratıcı Bir’dir.

Yaratılan birler, ya çifttirler ya da çokturlar, ama yine de birdirler. Ali, Veli, Ayşe, Fatma, ... hem birdir hem çifttir hem de çoktur. Ali, Ayşe ile çift olur; Ali’ler, Ayşe’ler bir araya gelir çok (= toplum, topluluk, millet) olur.

Gök ve yer tektir ve birdir ama ikisi çift olur; yer, göksüz; gök, yersiz olmaz. Gök, yeri “döllemezse”, yerde hiçbir şey bitmez.

Doğru söylemek iyidir; yalan söylemek kötüdür; doğru, yanlışın; yanlış, doğrunun zıddıdır; doğru olmazsa, yanlışın; yanlış olmazsa, doğrunun ne olduğu (ne idüğü) bilinmez.

İlkine ezvâc; ikincilere ezdâd denir. Bir’in ne ezvâcı ne de ezdâdı vardır; Bu Bir, ÖZEL Bir BİR’dir. = EHAD’dir. O’ndan başka Bir yoktur. = “Lâ ilâhe illâ-l Allah.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM