ORTAYA KARIŞIK...

Bugünkü (1 Mart 2024) Cuma hutbesi alkol, kumar, internet bağımlılığı gibi akıl sağlığını bozan “alışkanlıklar” hakkında idi. Hutbede, devletin tüm kurumları (= okullar, camiler), sivil toplum kuruluşları ve aileler olarak bu zararlı alışkanlıklarla mücadele edelim, dendi. 

Edelim, ama esas bizim akıl ve ruh sağlığımızı bozan, bizi bu tür zararlı alışkanlıklara sevk eden düşüncelerle (= ideolojilerle, yapılarla, dinlerle) de mücadele edelim. Tarafımızı belli edelim de ortaya konuşmayalım.

...

Dün, biri bana Gazze’deki katliam ile ilgili bir video attı; altına da şu notu düşmüştü. Bu videoyu İsrail, sosyal medyadan kaldırmak için yoğun çaba harcıyor, paylaşalım. Tamam, paylaşalım ama sonuç ne?!. Asıl görev bu mu?!. Bitaraftan İsrail ile “iş tutacak, ticaret yapacaksınız”, diğer taraftan İsrail’in yaptığı zulmü sadece sosyal medyadan yayacaksınız. Bu, Gazze’ye merhem oluyor mu?!. Haâ, elimizden sadece bu geliyor, başka bişey yapamıyoruz diyorsak, oturup kendimizi ciddî bir şekilde sorguya çekmeliyiz. Bizi temsil edenlerden, bizim adımıza elinde güç bulunduranlardan, bu zulme “sessiz”! (= tepkisiz = etkisiz) kalanlardan (en azından 31 Mart’ta) hesap sormalı, onları ters köşeye yatırmalıyız ama bizde o ‘bilinç’ nerdeee!, biz de ortaya konuşuyoruz, safımız (= tarafımız) net değil; kâh orada kâh buradayız.

“Nasılsanız, öyle idare olunursunuz.” Hadis. Önce, kendimiz düzelmeli; sonra da etraftaki yamuklukları (= zulmü, kötülükleri) düzeltmeliyiz.

Ortaya konuşmakla bu işler düzelmiyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET