BİRAZ MATEMATİK

Matematikte kümelerin kaçıncı sınıf konusu olduğunu unuttum ama küme mantığını unutmadım.

İnsanları anlayış (düşünce ve inanç) olarak tekbir kümenin içine dahil etmek oldukça zor; bir sürü din (düşünce, ideoloji) var; bunların herbiri kendi içinde birer kümedirler ve aralarında ilişkiler bulunur, olur; hele de bu internet çağında insanlar, fizikî gettolarda yaşasalar da fikrî gettolarda yaşamıyorlar, birbirlerinden kolay etkileniyorlar.

Bu “etkileşim çağında” sadece iki küme (A ve B) olduğunu varsaysak; A kümesine Müslümanlar; B kümesine Müslüman olmayanlar (kâfirler) desek; bu iki kümenin etkileşiminden oluşan bir kesişim alanı muhakkak olur, olacaktır. Bu alanda olanlara, kalanlara ne diyeceğiz; A’dan bakarsak, Müslüman-kâfir; B’den bakarsak, Kâfir-müslüman mı?!.

Merak etmeyin, Kitâb bunlara A’dan baktığında Fâsıq; B’den baktığında Hanîf diyor. Bir de, bu iki kümenin gerçek elemanı ol(a)mayan, oralarda devamlı dur(a)mayan mürâîler var; bunlara da münafıq diyor. Tabiî bu, iki kümeden = iki kümenin etkileşimden oluşan bir tanımlama (= isimlendirme); küme sayısı çoğalınca iş zorlaşabilir, içinden çıkılmaz bir hâle gelebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET