HASTALIK ÇEŞİTLERİ
Temelde iki tür/çeşit hastalık var : Bedenî ve Rûhî. Bedenî hastalıklar : Bakteriyel, viral ve moral/nöral. Viral, virüse bağlı; moral/nöral, sinire bağlı = sinirsel. Rûhî hastalıkların bir kısmı, viral; bir kısmı moral/nöral. Bakteriyel hastalıklar, çeşitli antibiyotiklerle; viral olanlar, anti-virüs ilâçlarla; moral/nöral olanlar, temiz bir kalple (zihin ve gönülle) tedâvî edilirler.
Her üç tip hastalığın tedâvîsi “temizliktir.”!. Fark etmiş olmalısınız ki buradaki temizliği, hem maddî hem ma’nevî temizlik olarak ele aldım.
Çağın hastalığı, moral/nöral. Çağ insanı, bunalımda. Maddî temizlik ona yetmiyor; ma’nen de temiz olması gerekiyor.
...
Şirk, bir virüstür. Bu virüs, sinirler ve stres yoluyla bedeni de hasta eder, ediyor. Bu virüsün anti-virüsü ise tevhîddir. Tevhîd, hem bedeni, hem de ruhu temizler.
Kısa bir süre önce korona yaşadık. Bu, bir virüs hastalığı idi. Korona ilk çıktığında, iyi hatırlıyorum, bize ellerimizin iyi yıkanması söylenmiş ve bazı Müslümanlar : bu virüs bize bulaşmaz, çünkü biz günde beş kez abdest alıyoruz, mazmaza ve istinşak yapıyoruz, demişlerdi. (Mazmaza ve istinşak, ağız ve buruna su verme.)
Elbette abdest, dış temizlik de sağlar; ama abdest alırken ma’nevî temizlik de şarttır. Eller, kollar, ayaklar yıkanırken; o organların ma’nen temiz (= günahsız, suçsuz) olmasına da özen gösterilmelidir. Buradan rahat bir şekilde moral/nöral temizliğe geçebilmeliyiz. Bu da şirkten (= her türlü ahlâksızlıktan = kötülük ve zulümden) uzak = temiz olma, demektir.
Çağın insanı belki bedenen temiz, her gün duş alıyor; güzel kokular (parfümler) sürünüyor ama ruhen kirli!.
Ruhu kirden (= şirkten), dolayısıyla da insanı moral/nöral hastalıklardan uzak tutacak, onu stresten/bunalımdan koruyacak olan, tevhîddir.
Bilim (= tıp bilimi), bakteriyel ve viral hastalıkları tedâvî etmekte epey mesafe aldı; ama moral/nöral hastalıkların tedavisinde palyatif (= geçici) çözümler öneriyor. Çünkü, modern bilimin/psikiytrinin (sahici) dinle (= tevhîd ile) arası iyi değil.
Yorumlar
Yorum Gönder