ABDEST : NAMAZA HAZIRLIK

Abdest, namaz gibi Farsça; ab, su; dest, el; abdest, el suyu. Abdestin Arapçası, vudû (= وضوء) : arılık-duruluk, temizlik demek.

Abdest, Huzûr’a temiz çıkmak için yapılan hazırlıktır. Bu hazırlığın iki boyutu vardır : Fizikî arılık-duruluk veya temizlik. (= Bedenin arılığı-duruluğu veya temizliği.) Ruhun (duyu, duygu ve düşüncelerin) arılığı-duruluğu veya temizliği.

Bedenin arılığı-duruluğu : Ellerin, ağzın, burnun, yüzün, kulakların, kolların ve ayakların (su ile) yıkanmasıdır. 

Ruhun (duyu, duygu ve düşüncelerin) arılığı-duruluğu veya temizliği : Eller yıkanırken elin ma’nen temiz olması, haramı tutmamış, harama uzanmamış olması; ağız yıkanırken yalanın, kötü sözün söylenmemiş olması; burun yıkanırken kötü kokulardan uzak durulması; yüz yıkanırken herkesin ve Rabbin karşısında ve kıyamet gününde ‘yüzün ak, başın dik’! olması; kulaklar yıkanırken kötü sözlerin işitilmemiş olması; kollar ve ayaklar yıkanırken kötü işlerin yapılmamış, kötü yollara gidilmemiş/girilmemiş olması...

Başa mesh verilirken kötü düşüncelerden uzak durulmuş olması.

En önemlisi de abdeste niyet edilirken kalbin temiz/tertemiz olması; içimizin-dışımızın arı-duru, saf ve şeffaf olarak Huzur’da hazır bulunmaya niyet etmemiz.

Böyle “iyi niyetli”! bir hazırlıktan sonra namaza durursak (= Huzur’a varırsak)!, Huzur’da bize “ikram” edilecekleri (= söylenecekleri) “iyi” anlar ve gereğini de yaparız. Aksi hâlde kıldığımız namazı “usûlen”! (= formalite icâbı, şeklen) kılmış oluruz.

...

Bir Bakanın, bir Devlet Başkanının huzuruna çıkarken yaptığımız hazırlığı Rabbin Huzur’una çıkarken yapıyor muyuz?!. Soruyu şöyle de sorabilirim : Bir Bakanın, bir Devlet Başkanının huzuruna çıkarken duyduğumuz heyecanı Rabbin Huzur’una çıkarken duyabiliyor muyuz?!.

Yoksa!, sürekli Huzur’a çıktığımız için, her çıkış bize “sıradan”! mı geliyor?!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEREYE?!.

İMSAK ve İFTAR

DİKKATLİ/DİKKATLE DİNLEMEK