LÂ HAVLE...

"Lâ Havle ve lâ Quvvete illâ Billah..."

Güç ve Quvvet sadece Allah’tan, Allah için...

Lâ ve illâ kalıbı, hem nefy hem isbat bildirir. 

Allah’ın gücü ve kuvvetinden başka güç ve kuvvet yoktur; bütün güç ve kuvvetler O’nundur. Bütün güç ve kuvvetleri, sahiplerine O vermiştir.

“Lâ ilâhe illâ-l Allah.” da böyle/bu kalıptadır. Allah’tan başka ilâh yoktur. Allah’ın ilâhlığından başka bir ilâhlık yoktur, olamaz. İlâhlık taslayanlar, O’nun İlâhlığını gasb ederler. O, gücünü kuvvetini başkalarına verir ama ilâhlığını vermez. İlâhlık, sadece O’na = O’nun Zâtına tahsislidir. 

İlâhlık taslayanlar, gücü ve kuvveti de kendilerinin bilirler; ben yaptım, ben ettim, ... derler. Sadece Allah’ı ilâh bilenler, bütün güç ve kuvvet Sen’indir, Sen’dendir, derler. Güçleri ve kuvvetleri azalınca ya da kalmayınca, O’ndan güç ve kuvvet alırlar. (Şarj olurlar.)

Nasıl?!.

İbâdetler, O’ndan güç almanın yollarıdır.

Namaz, insana manevî güç ve kuvvet,

Oruç, insana dayanıklılık,

Zekât, zindelik,

Hacc, birliktelik verir.

Pekiî, bu güç ve kuvvet niçin/ne içindir, veya bitince/tükenince niye depolanır/toplanır?!.

Yaşamak için.

Yaşatmak için.

Yaşamadan yaşatılmaz, ama sadece kendileri için yaşayanlar, bencillerdir.

Yaşatmak ise, Allah’ın dinini hâkim kılmakla mümkündür; buna cihat (cehd); bunun için çaba sarf edene de mücahit denir. Mücahitler, (cehd ede ede) güçleri ve kuvvetleri kalmayınca veya azalınca, günde beş kez şarj olurlar = güç ve kuvvet doldururlar. Yaşatma gibi bir derdi olmayanlar da maddi gıdalarla güç-kuvvet (= enerji) depolarlar, bu güç ve kuvvetlerini de nereye kullanacaklarını bilemezler, yaşatma yerine öldürmeyi (şiddeti) tercih ederler.

Bize verilen güç ve quvvetin nerede ve nasıl kullanılacağının formülü/kilidi : “Lâ ilâhe illâ-l Allah”ta. ‘Lâ ilâhe illâ-l Allah’ı içlerine sindiremeyenler, kendilerine verilen güç ve kuvveti zâlimce kullanırlar; sindirenler ise, “Lâ Havle ve lâ Quvvete illâ Billah...” derler ve güç ve kuvvetlerini O’nun dinine destek vermek için kıllanırlar. Salât (namaz) da, O’ndan destek (güç-kuvvet) almaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET