PATERNALİZM

Paternalizmin pater’i, aslında peder; peder, Farsça; anlamı da baba; İngilizce father’ın da peder ile ses uyumu var. Arapçada baba, ebb = vâlid; vâlide de ana; ana-babaya ebeveyn; ana-baba ve çocuklardan oluşan yapıya da âl = aile denir. Ailede “yönetici/kavvâm” (4/34) baba ise, ki dış/dışarı ile ilişkileri baba kurar ve sürdürür, o aile patriarkal = paternalist = babaerkildir; yönetici ana ise, o aile matriarkal = moderşâhî = anaerkildir. (matri ve moder, mother’den)

...

Babada güç, anada merhamet baskındır. Bir ailede, ana-baba uyumlu ise o aile, ister patriarkal ister matriarkal olsun huzurludur; isimlendirme (nominalizm), hiç de önemli değildir.

...

Devletin, hem ana hem baba olması (= Devlet Ana, Devlet Baba), uyumlu ve huzurlu aileyi model almasındandır. Toplumun temeli ailedir. Bazen, bu ailenin analarının; bazen de babalarının günü kutlanır ama önemli olan, ana/ların-baba/ların arasını ayırmamaktır. Bu günleri (= analar gününü, babalar gününü) ayrı ayrı kutlamak, aile bütünlüğüne ve huzuruna zarar vermediği (ana ile baba yarıştırılmadığı) sürece herhangi bir sakıncası yok, kutlanmalı; ama her şeyde, her günde olduğu gibi bu günler de kapitalizme (tüketime) kurban edilmemeli. Ya da bu günler kutlanırken, çook uyanık olunarak kapitalizmin ekmeğine yağ sürülmemelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM