ĞÂFİR, 23-30

Bu kısa not, Ğâfir, 23 ilâ 30 arasındaki konuşmaya/diyaloğa değinecek.

Ğâfir, diğer adı ile Mü’min Sûresi. Bu sûre, Ğâfir adını 3. âyetin ilk kelimesinden; Mü’min adını da 28. âyetteki Mü’min kuldan alır. O kul, Firavunun bir Bakanıdır, önce imanını gizlemiş; Firavun, Mûsâ (a.s.)’ı öldürmeye karar verince, imanını açığa vurmuştur. Sûrenin 23 ilâ 30. âyetleri, bu duruma işaret eder.

Firavunun malî, ilmî (akademik) ve ekonomik danışmanları = Hâman, Kârun (ve Belâm), Mûsâ (a.s.)’ya sihirbaz (madrabaz) ve yalancı derler. (24. âyet) Çünkü Mûsâ’nın dediği olur/gerçekleşirse, konumlarını koruyamayacaklarını bilirler. Ortak kararla, Ona (= O Mûsâ’ya) inananların erkek çocuklarını öldürelim, kadınlarını da sağ bırakalım (kullanalım!.) Biz Onun (= O Mûsâ’nın) bizim dinimizi değiştirmesinden ve ülkemizde “fesat çıkarmasından”!  korkuyoruz. (25-27) derler.

Firavun ailesinden (= kabinesinden) olup da imanını gizleyen O adam : Bir adam sırf Rabbim Allah dediği için Onu öldürecek misiniz?!. Ya O doğruyu söylüyorsa!!... Yalancı ise, yalanı uzun sürmez. Doğru ise, korkun!!... (29. âyet.)

(O İman eden kul) : Ey kavmim! Bugün mülk (güç, iktidar) zâhiren sizin (bizim!) elimizde/bizde, ama Mûsâ’nın dediği azap gelip-çatarsa ne yaparız (yaparsınız), hiç düşündünüz mü?!. Firavun : Ben size kendi fikrimi (= reyimi) söylüyorum ve sizi doğru yola (= sebîl-ür reşâd’a!) davet ediyorum. (29. âyet.)

(O İman eden kul) : Ey kavmim! Ben de, sizin başınıza, daha önceki kavimlerin (= ahzâb) başına gelen azap gelecek diye korkuyorum. (30. âyet.)

...

Gönül arzu ediyor ki çağdaş Firavunların kabine üyeleri arasında da böyle Mü’minler bulunsun; ama, “Mûsâ (a.s.) gibi çağdaş tebliğciler”! yoksa, onlar kimleri savunsun?!.

Bizler de ancak geçmişte yaşanmış olaylarla vakit geçirelim, oyalanalım!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET