KURBAN

Kurbanın Arapçası zibh. Kelimenin kökü ZBH (ذبح); mezbaha (kesimhâne) de aynı kök.

Biz, kurbanı NHR (نحر)’dan, “fesalli lirabbike venhar!” (108/2.) Türkçeye terceme ederiz; oysa 37/Saffât, 102 ve 107’deki zibh kelimesi, hem açıkça Hz. İbrâhim’in oğlu İsmâil’e hem de Kurban’a = Kurbanlık koça atıftır. NHR (venhar), sadece Kevser’de geçer, anlamı da “gönülden = kalpten Rabbe yönelme, O’nun için her şeyden (evlattan bile!) vazgeçme, derîîn ihlâs ve her şeyi Rabbe tahsisdir.”

...

Bu vesileyle ben bu yazıda, Efendimizin : “Ben, iki kurbanlığın oğluyum. = Ene, ibn-iz zebihâyn.” hadisine değineceğim.

Kimler, bu iki kurbanlıklar?!.

İsmâil ve Abdullah.

İsmâil, Hz. İbrâhim’in oğlu; Abdullah da AbdulMuttalib’in.

Efendimizin (Kureyş’in) soyu, tââ Hz. İsmâil’e (Hz. İbrâhim’e) = Adnânilere (= Adnan’a) dayanır. (İbrâhim). İsmâil. Adnan. Ma’d. Nizar. Mudar. İlyas. Müdrike. Huzeyme. Kinâne. Nadr. Mâlik. Fihr (onlara Kureyş ismini Fihr vermiştir.). Gâlib. Lüey. Ka’b. Mürre. Kilâb. Kusay. AbdüMenâf. Hâşim. AbdulMuttalip. Abdullah ve Hz. Muhammed. (Bu isimlerin başına bin/b. = oğul/oğlu konursa zincir 22 göbek sonra tamamlanır.)

Efendimizin babası Abdullah, aynı babadan ama farklı analardan 16 kardeştirler. Hâris. Nevfel. AbdulUzzâ = Ebû Leheb. Mukavvim. Hamza. Dırâr. Abbas. AbdüMenâf = Ebû Tâlib. Zübeyr. Abdullah. Atike. Ümeyme. Beyzâ. Berre. Safiye. Arvâ. (10 oğlan, 6 kız.)

Dede AbdulMuttalip (Abdullah’ın babası), bir rivayete göre gördüğü rü’ya üzerine, başka bir rivayete göre de ilk oğul Hâris’ten başka oğlu olmadığı ve toplum tarafından rencide edildiği için yemin etmiş, on erkek çocuğum olursa, birini Kâbe’de Allah’a kurban edeceğim demiştir; de, yol = âdet olur diye kabilesi buna karşı çıkmıştır. Bir çözüm yolu bulmak için arrafa (kâhine) gidilmiş, arraf, oğlunla develer arasında ok atalım demiş ama bu, en az 10 deve ile başlar, develer 10’ar 10’ar artırılır teklifinde bulunmuş... 100 deve karşılığında ok yön değiştirmiş ve Abdullah kurtulmuştur...

İyi ki de kurtulmuştur.

İşte bunun için, Efendimiz babası Abdullah’ı ve büyüüüük dedesi Hz. İsmâil’i kastederek : “Ben, iki kurbanlığın oğluyum.” buyurmuştur.

Kurban yaklaştı; böyle bir hâdise de aklınızda bulunsun istedim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET