NÂFİLE

Nâfileyi biz, günlük, gündelik dilde boş veya fazladan (gereksiz) anlamında kullanıyoruz. 

Pekiî bu kelimenin dinî dildeki anlamını hiç merak ediyor muyuz?!.

Nâfile ibâdet deyince, gereksiz, fazladan (boşu boşuna) kılınan namazları mı anlıyoruz?!.

İsrâ 79. âyette geçen teheccüd namazı da nâfile!. “... fetehecced bihî nâfileten leke...” deniyor. Aynı kelime, Enbiyâ 72’de de geçiyor. “ve vehebnâ lehû İshâk’a ve Yâkûb’e nâfileten...” = Biz Ona (İbrâhim’e), İshâk’ı verdik ve Yâkûb’u da nâfile (olarak). İshâk, İbrâhim (a.s.)’ın oğlu; Yâkub da torunu.

...

Nâfile ile Enfâl akraba; ikisinin de kökü NFL; nefel, bağış, ganimet; çoğulu enfâl de bağışlar, ganimetler. Ganimet : 1) Savaşta elde edilen mal, başkasının malı. 2) Beklenmedik nimet. (Savaşın kazanılıp-kazanılmayacağı belli değildir.)

...

Son okuduğum kitap, Knut Hamsun’un Gizemleri. Kitabın başkahramanı JNN (Johan Nilsen Nagel). Bu adam, bir kasabaya uğrar, bir otele yerleşir; orada karşılıksız yardımlarda bulunur. Bu yardımları yaparken parasının hesabını bilmez, verirken de “incitmez”. Otelci onu zengin sandığı için acele de etmez. Otelden ayrılacağı zaman otelci birikmiş (otel) parasını ister. JNN ceplerini, cüzdanını yoklar, otel parası için bi türlü yeterli parayı bulamaz. Otelciye param bu kadar kalmış, istersen sen de bak! (cüzdanımı, üstümü-başımı ara!), der; otelci : ‘Benimle dalga mı geçiyorsunuz?’, der ama yine de cüzdana elini atar; bi tomar (deste) para ile karşılaşır!...

JNN’nin yardımları nâfiledir.

Nâfile kelimesi, 17. sûrenin (İsrâ) 79. âyetinde Makam-ı Mahmûd isim tamlaması ile birlikte geçer.

Nâfile işler (= ibâdetler) yapan kişiye, beklenmedik ikramlar (nimetler) ihsan edilir; ona zor durumlarda yardımda bulunulur.

Nâfile, boş demek değildir, biz onu Türkçede yanlış kullanıyoruz.

Farzlar, zorunlu; nâfileler, gönüllüdür. Farzları yapana çalışmasının karşılığı; nâfileleri yapana ekstra ikramlar vardır. Onları Makam-ı Mahmud (= Övülmüş Makam) beklemektedir. 

Nâfileleri sadece rutin ibadetlere (= namazlara, oruçlara) hasretmemek gerekir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET