BA'S ve Bİ'SET

Ba’s ve Bi’set, iki kelimenin de kök fiili, mastarı بعث .

Ba’s, yeniden diriliş/dirilme; bi’set, Elçi/Rasül gönderiş/gönderme.

Ba’sü ba’del mevt = Ölümden sonra diriliş/dirilme.

...

Kâfirler o gün (Rablerine) : “... bizi iki kere öldürdün, iki kere dirilttin... = "emettenesneteyni ve ahyeytenesneteyni" diyecekler. Bir önceki âyet de çook enterasan!. “O gün, Allah’ın onlara kızması (makt), onların kendilerine kızmasından çook daha büyüktür.” (40/10-11.)

İki kere öldürme ve iki kere diriltme, o kâfirlerin suçlarını itiraf etmesi ve hesaplarının görülmesi içindir.

...

Bi’set de, biz (yaşayan) ölüleri diriltmek (ba’s) için.

Biz, ölüydük diril(til)dik (= yoktuk, yoktan, yokluktan yaratıldık; tekrar günah işledik öldük = mahvolduk; sonra da pişman olduk, tövbe ettik  ve Allah bizi tekrar diriltti) ama (burada) yine günah işleyerek ve isyan ederek ölüyoruz = ma’nen mahvoluyoruz ve Rahîm Olan Rabbimiz rahmeti ile, yine! dirilmek isteyenlere peşpeşe Elçiler = Rehberler = Dirilticiler gönderiyor = Bi’set.

Bi’set (= Elçi/ler gönderme), günahla, isyanla ölen kalpleri, vicdanları yeniden diriltmek ve hayat vermek (ba’s) içindir.

İki kere ölüm, iki kere diriliş budur; ilki maddîdir, ikincisi de ma’nevî. 

Hiç günah işlememiş veyahut günahlarından tamamen temizlenmiş olanlara, ilk ölümlerinden sonra başka ölüm yoktur. Günahkârlar, isyankârlar (kâfirler) ise, ölüp-ölüp dirilecek; ne ölecekler ne de dirileceklerdir!. = “lâ yemûtü fîhâ ve lâ yahyâ.” (87/13.)

‘... vel ba’sü ba’del mevtü haqqun, eşhedü en lâ ilâhe illâ Allah ve eşhedü enne Muhammed’en abduHû ve RasûlüHû.’

Bi’set, Risalettir; Risalet ise hayat. Risaleti = Nübüvveti inkâr, küfürdür; küfür ise ma’nevi ölümdür. Kafirin ölümü de yeniden dirilimi/dirilişi de Allah-u A’lem müthiş zor olacaktır; onlar, ölemeyecekler ve dirilemeyeceklerdir!... bunun nasıl bişey olduğunu hayal edebiliyor musunuz?!. Böyle bir durumdan kurtuluş için bütün dünyada olanları fidye versek, GEÇERSİZ, FAYDASIZ, hiçbiişe yaramayacak!.

İşte size (cehennem) azab/ı!.

Çare, Elçinin izini (= gönderilişini = bi’seti) dikkate almak ve o yolu takip etmek, izlemek. Yeniden dirilişte (ba’s) bize bu sorulacaktır. Elçide bizim yaşayacağımız hayatın en ideal, en güzel örnekliği ve rehberliği (= usve-i hasene) vardır.

“Allahümme Salli alâ Muhammed...”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET