DEĞİŞİM-DÖNÜŞÜM

Değişim-dönüşüm iki şekilde gerçekleşir :

Dışardan bir müdahale (baskı) ile.

Kendiliğinden ya da içten/içerden.

Bayramlardaki değişimde-dönüşümde, ikisi de var.

Tanrı hariç, hiçbir şey değişmeden, dönüşmeden yaşayamaz. Önemli olan, bu değişimin-dönüşümün yönüdür; yaşanan değişimin-dönüşümün bizi ileriye (iyiye) mi geriye (kötüye) mi götürdüğüdür. İleri-geri, iyi-kötü kavramları, değer yüklü, ahlâkî kavramlardır. Ahlâk, hulka/hılkate = yaratılışa ve fıtrata uygun davranışın adıdır. Yaşanan değişim ve dönüşüm, insana huzur ve mutluluk veriyorsa ahlâkîdir, fıtrîdir; bayramlardaki değişimde-dönüşümde olduğu gibi huzur ve mutluluk vermiyorsa, gayri-ahlâkî, gayri-fıtrî, fıtrata, hilkate aykırıdır.

...

Bir sistemi değiştirmek ve dönüştürmek için dışardan yapılmak istenen müdahale, ya sistemin tümüne ya da (o mümkün değilse) onun parçalarına (parça parça) yapılır. İlkine, devrim/ihtilâl, darbe; ikincisine, aşamalı devrim = değişim, reform, inkılâp, siyasal devrim (kültür, anlayış ve hayat tarzı değişimi vb.) denir.

Bize huzur veren, (aynı zamanda) iyi gelen bir sistem (düzen, din), birileri tarafından değiştirilmek isteniyorsa, ya biz bu huzur ve iyiliğin değeri bilememişiz ve direnememişiz ya da bu huzur ve iyilik birilerini rahatsız etmiştir. İlk hâle din, sisteme, (düzene, dine) kıyısından-köşesinden sahip çıkmak (= “men ya’budullahe alâ harf...” 22/11.) der. Bizim bu harflerimiz = küçük ihmallerimiz, zamanla tahriflere = sevdiğimiz sistemin muharref hâle gelmesine yol açıyor. Muharref dinlerin başına gelen budur. Müslümanlar (da) dinlerine (düzenlerine) sıkı sarılmaz, sahip çıkmaz, gevşerlerse, içerden ve dışardan gelecek saldırılara kolay teslim olur, pes ederler. Müslümanların kapitalist yaşama (düzene, dine) çabuk ve hızlı entegrasyonu bunun göstergesi.

Dine dört elle sarılma, kulun teslimiyetini sadece Allah’a göstermesidir, ihlâstır. Sadece böyle bir hâl, onu diri, zinde, uyanık ve diğer tüm saldırılara karşı güçlü ve dayanıklı kılabilir ve onu olumlu bir değişime-dönüşüme = kemâle kavuşturabilir.

Başka da bir direnç noktası yoktur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET