İHRÂM

Kerem’den ikram gibi, haram’dan da ihrâm; if’âl babından. İkram, ‘aşırı’ cömertlik. İhram : 1) Haramda ‘aşırı’ hassaslık, şüpheli ve mübah/serbest olan şeylerden bile kaçınma, uzak durma. 2) Beytullah’ı (Kâbe’yi) ziyâret eden Müslümanların giydiği dikişsiz elbise. Bu elbiseyi giyenler (= ihrama girenler), haramlar konusunda ‘aşırı’ hassastırlar, kendilerini şüpheli şeylerden de uzak tutarlar.

En belirgin, en büyük haram, şirktir. Şirkin açığı ve gizlisi (hafî) vardır. Açık şirk, açık açık ilâhları çoğaltmaktır; gizli şirk, açıktan bir tek ilâha tapmak, ama öbür ilâhlara da gizli gizli saygı duymaktır.

...

Şeytan taşlamak (cemre, çoğ. cemerât), gizli ilâhları taşlamak ve o ilâhları kendinden uzak tutmaktır. Büyük şeytan, aslında kişinin kendine kötülüğü emreden ve kişiyi Allah’ın emirlerini yapmaktan alıkoyan nefsidir (ilâhehû hevâ). Hacda üç şeytan taşlanır; her üçüne de “Bismillah-i Allah-u Ekber” diyerek yedi taş atılır.

Şeytanlar, ki Allah dışındaki ilâhlardır, dün de bugün de somut değildi. Öyleyse biz, niye (neden) somut olan taşları, şeytan diye taşlıyoruz?!.

İnsanlar, şeytanların (= şeytanlaşmış insanların) düşüncelerini (vesveselerini = ideolojilerini) ve kendilerini putlaştırıyor, somutlaştırıyor, heykellerini dikiyorlar da ondan. O putlar (heykeller) taşlanmadan, onların düşünceleri de taşlanamaz da ondan.

...

Ben ihramdan bahsedecektim, söz nereye kaydı. İhramın dikişsiz olması ne anlama gelir, ihram neden dikişizdir ve neden beyazdır?!. Dikiş, ihramın parçalarını birbirine bağlar ve kişiye özel yapılır. Dikişsiz elbise ise, kefendir; kefen ise, herkese özeldir, herkeste aynıdır. İhramın beyazlığı ise, herkesin statü olarak eşitliğini ve temizliğini (günahsızlığını, saflığını) simgeler.

Hakkıyla hacc yapan, anadan doğmuş gibi günahsızdır. Hacı, hacdan döndüğünde, ihram giydiğini (Arafat’ta vakfe yaptığını, şeytanları taşladığını, Beyt’i tavaf ettiğini, Lebbeyk dediğini = Rabbine ‘bir kez daha’! söz verdiğini) sürekli aklında tutarsa, kendini ölüme (verdiği sözün sorumluluğuna) yakın hisseder ve haramlardan uzak durur ve diğer insanlara da örnek olur.

...

Hacca gidemiyorsak, hiç olmazsa HAYALEN!, her gün giydiğimiz elbiseleri “ihram gibi”! giysek, bize kötülüğü emreden (başta nefsimiz olmak üzere ve başka) şeytanları kafamızdan/zihnimizden ve kalbimizden/gönlümüzden kovalasak (taşlasak), her namazı HAYALEN! Kâbe’de kılıyormuş gibi kılsak!, HAYALEN! Kâbe’yi tavaf etsek, BELKİ bifaydası olur, mu dersiniz.

Bence denemekte fayda var.

Not : Eûzu-Besmele çekmek, şeytanı taşlamak (kovmak) ve Allah’a sığınmak demek değil de nedir?!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET