SALÂH

Sulh’tan Salâh; üç anlamı var: 1) Doğruluktan ayrılmama. 2) Düzelme/İyileşme/İyi olma ve 3) Barış/Huzur. Ezandaki Hayye ale-s Salâh ( حى على الصلوة  ya da حى على الصلاة) = Haydin Salât’a/Namaz’adaki Salât’ın son harfi ‘te’nin (ة) ‘ha’ (ح) ile okunması. Bir de ‘Hayye ale-l Felâh’ (حى على الفلاح) var. (Çoğumuz ezandaki Salâh’ın ‘te’ ile mi ‘ha’ ile mi bittiğini fark etmeyiz bile.)

Ezan bizi Salâh’a ve Felâh’a (namaza ve kurtuluşa) çağırırken aynı zamanda Sulha (iyi/doğru olmaya, iyilikten/doğruluktan ayrılmamaya ve böylece kamusal, toplumsal barışa/huzura) da çağırmaktadır. Allah’a ibâdet (namazı hakkıyla ikâme), bireyin kendi iç barışını (bireysel barışını) da toplumsal barışı da sağlar ve insanların hem dünyasını hem ukbâsını (âhiretini) kurtarır.

Ey İnsanlar!, Haydin Salâh’a. (حى على الصلاح). Haydin Kurtuluşa. (حى على الفلاح)

Salâh’ı (hem namazı hem sulhu) terk ettiğiniz için kıvranıyorsunuz!. Kurtuluş ve Sulh/Huzur istiyorsanız Haydin Namaz’a (Salât’a). (حى على الصلوة)

“Allah-u Ekber. Lâ ilâhe illâ Allah. Muhammed-ur Rasûlüllah.” deyin ve “eğilin = secde edin.”!. Kibri terk edin!. ve (maddî-manevî) Rahatlığa erin!.

Salât (Namaz), sizi (beninizi/nefsinizi) ruhunuza; ruhunuzu da Rabbinize bağlayan çook kıymetli çook önemli (ferdî ve ictimâî) bir ibâdet, çook büyük bir nimettir. 

“Erihnâ Yâ Bilâl!. = Rahatlat Bizi Yâ Bilâl!.” buyurmuş Efendimiz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET