MODA

Bir istikrarı olmayan, sürekli değişen şeydir moda. Moda, giyim-kuşamda, ev-arabada olduğu gibi yaşam biçiminde de görülüyor/yaşanıyor; modernizmi, kapitalizmi, modern olmayı moda belirliyor.

Moda, sürekli, hiç durmadan yenilenen; modernist, kapitalist, sürekli kendini ve sahip olduklarını yenileyen, hiçbir şeyle yetinmeyen demek.

Modern insan, hiç şeyle yetinmiyor; sürekli kendini yeniliyor ama nerede duracağını da bilmiyor. Bu, hırs ya da açgözlülük veya tatminsizlik demek. Bu hırs ve açgözlülük, kişilerde olduğu gibi şirketlerde de devletlerde de var/yaşanıyor; bu hırs ve açgözlülük insanı da dünyayı/doğayı da mahvediyor.

Modern insan yiyiyor-içiyor ama yedikleri-içtikleri onu memnun etmiyor/doyurmuyor = şükretmiyor. Modern insan sürekli elbise, ayakkabı, ev, araba değiştiriyor; yine de tatmin olmuyor; aldığı elbiseler, evler, arabalar eskimeden yenilerini almaya devam ediyor, bu sürecin sonu hiç gelmiyor ve hayat sona eriyor...

Bu durum, evliliklere/cinselliklere de sıçradı. Düşüncede, dinde de durum farklı değil. Sürekli aynı düşüncede olana “tutucu” deniyor.

“Eleyse-l Allah-u bikâfin abdeh?” (39/Zümer, 36.)

Kulunu (insanı) Allah dışında hiçbir şey kesmez, yetmez, kâfi gelmez!; Allah dışında hiçbişey insanı kesmediği, insana yetmediği için insan, sürekli yeni şeyler arıyor; buna biarayış denirse!... 

Moda, kendilerini ruhen tatmin eden (edecek olan) mükemmel bir ilâh bulamayan, mutmain olamayan insanların, iflâh olmaz arayışı, maddî/güçsüz/basit şeylere tapışıdır.

Allah’a tapmayanları, O’na kulluk yapmayanları, işte böyle basit/maddî şeyler oyuncak eder; ötedeki hâllerini (ötedeki hayatlarını, sonlarını) dahî düşünemeyecek hâle getirir, oyalar...

Sadece Allah’a tapanlara, sadece O’na kulluk yapanlara ise, Allah’tan başka hiçbişey câzip gelmez.

“Onlar, iman edenler ve kalpleri Allah’ın zikri ile tatmin olanlardır. Dikkat edin (elâ)! kalpler, ancak Allah’ın zikri (Allah’ı zikir) ile tatmin olur.

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

(13/Râd, 28.)

Allah’ın Zikri = Din. Allah’ı Zikir = Allah’ı Unutmama, sürekli O’nu hatırda tutma.

‘Keşke modamız “Bu” olsa!.’

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET