İHLÂS

İhlâs deyince çoğumuzun aklına “İhlâs Sûresi” gelir; bu sûre Ulûhiyette (Tevhîd’de) ihlâsı ifâde eder; dinde, imanda ve teslimiyette de ihlâs vardır.

Dinde ihlâs, dini (emir ve yasaklar koymayı) Allah’a özgü/has kılmak, Allah’ın hâlis dini (dîn-ul hâlis) olan İslâm’ı/İslâmiyet’i kabul etmek, sadece Allah’a teslim olmaktır.

İmanda ihlâs, Allah’a, Allah’ın dinine şeksiz-şüphesiz, şirksiz = tam güvenmek, ‘muhlisan leHu-d dîn’ (39/Zümer, 2, 11 ve 14) üzre olmaktır.

Teslimiyette ihlâs, kayıtsız şartsız, itirazsız kulluktur, teslimiyettir.

İlk insan ve ilk Peygamber Âdem’den son Peygamber Hz. Muhammed (a.s.)’a kadar tüm ilahî dinlerde kesin değişmez kural şudur : “Sana da Senden öncekilere de şöyle vahyedildi : Andolsun ki eğer şirk koşarsan/ız, bütün amellerin/iz (çabaların/ız) boşa gider, mutlaka ziyan edenlerden olursun/uz. Yalnız Allah’a kulluk ed/in ve şükredenlerden ol/un!.” (39/Zümer, 65-66)

“De ki : Ey cahiller! şimdi bana Allah’tan başkasına kulluk etmemi mi emrediyorsunuz?.” (39/Zümer, 64.)

“Onlar Allah’ı gereği gibi takdir edemediler!...” (39/Zümer, 67.) O’na gereği gibi (ihlâsla) kulluk edemediler.

Gizli ya da açık şirk koşmayı sürdürdüler...

Muhlis, katışıksız saf/temiz niyet ve (kendi) çabası ile kulluk eden; Muhlas, kulluğunu kendi çabası ile değil ilahî lütuf olarak gören, kendini (benliğini) devreden çıkarandır. 

Muhlisin amelini kendi de (Rabbi de) beğenir; Muhlasın amelini sadece Rabbi beğenir. Muhlis olunmadan Muhlas olunmaz. Muhlasın ihlâsı Muhlisin ihlâsından daha çook değerlidir. 

Muhlasda şirk hiç olmadığı gibi riyânın izine de rastlanmaz. Çünkü onda “benlik” yoktur; o, 12/Yusuf, 24; 15/Hicr, 40; 19/Meryem, 51; 37/Saffât, 40, 160, 169; 38/Sâd, 46. ayetlerde geçen Muhlasîn, Allah’ın ihlâsa erdirdiği kullardandır; bu konuda kendine bipay çıkarmaz.

Kitâb’ta Muhlis ve Muhlas toplamda 31 kez geçer; İhlâs, her iki hâli de içerir; Muhlis, kulun samimiyetini/ihlâsını; Muhlas, bu samimiyetin/ihlâsın Rab tarafından tasdikini/onayını ifâde eder; bu “onay” gerçekleşince kulda “benlik” kalmaz, kul kendini bilmez!.

Allah-u A'lem. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET