ZİHNİYET

Zihniyet, hem düşünme tarzını hem zihin yapısını ifâde eder. Modern psikoloji, bebek/çocuk zihnini ‘tabula rasa’ (boş levha) olarak gördüğü için onu (zihni) istediği gibi şekillendirmek = eğitmek ister. Eğitim, ya bir zihniyet değişimi için = yeni bir zihin inşâ etmek için, ya da ‘mevcut zihniyeti sürdürmek’ içindir.

Zihniyet, hayata olduğu gibi yansırsa, kişi iç ve dış tutarsızlık yaşamaz; zihniyet başka, hayat başka olursa içte ve dışta sorunlar yaşanır; kişi bunu bilerek yaparsa münafıklık yapmış olur.

Bizler genelde zihinle beyni müteradif (anlamdaş/sinonim) kullanırız ama aralarında fark vardır; beyin, zihnin donanımı; zihin, onun yazılımıdır; donanım herkeste eşittir ama yazılımı bize, ya biz ya da başkaları (ana-baba, toplum, devlet/okul ya da medya) yükler. 

İnsan donanımına en uygun yazılım İslâm’dır, İslâmî zihniyettir; diğer tüm yazılımlar donanımla uyumsuzdur; tüm insanlara o donanımı ‘kodlayan’ El-İlâh olan Allah’dır, o donanıma uygun yazılımın kodları/âyetleri O’nun Kitâb’ındadır; Kitâb’ı bir ‘kod çözücü’ olarak okumaz ve donanımımıza uyduramazsak, sistem (hayat) doğru işlemez, çöker, sık sık arıza verir.

İçinde yaşadığımız global (ekonomik, siyasî) sistemin kesin onarımı, İslâm’dır; bu da İslâm’a uygun bir zihniyet değişimini gerektirir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET