MISIR'A VÂLİ TAYİNİ

Şam’da vâli Muaviye; Mısır’da vâli Abdullah b. Ebî Serh’tir. Ebî Serh, Mısırlılara zulmediyordu, Mısırlılar Halife Hz. Osman’a bir şikâyet mektubu yazdılar; Hz. Osman da ona (Ebî Serh’e) tehdit ve uyarı dolu karşı bir mektup yazdı; Ebî Serh, Hz. Osman’a o mektubu yazanı döverek öldürdü; bu sefer Mısırlı 700 kişi Medine’ye şikayete geldiler ve Hz. Ali’ye durumlarını arz ettiler, Hz. Ali, Hz. Osman’dan vâlinin azledilmesini istedi. Hz. Osman, bir adam seçin onu tayin edeyim dedi; Mısır’a Muhammed b. Ebû Bekir vâli tayin edildi. Muhammed b. Ebû Bekir bir grup Ensar ve Muhacirle Mısır’a doğru yol alırken süratle devesini kırbaçlayan bir köleye rastladılar, “nereye?” diye sordular, Mısır vâlisine dedi; gruptan biri (Ebü’l A’ver b. Süfyan es-Sülemî) onu tanıdı, üstünü aradılar, kırbasındaki mektubu buldular. Mektupta, “Muhammed b. Ebû Bekir ve yanındakiler sana gelince onları öldür ve getirdikleri yazıyı (Muhammed b. Ebû Bekir’in tayin belgesini) iptal et; sana emrim gelinceye kadar da görevine devam et.” yazılıydı. (İbn Kuteybe, el-İmâme ve’s-Siyâse, s 69-70.)

...

Hz. Osman’ın öldürülmesi işte böyle bir atmosferin sonucuydu.

...

Bu durum, sahabenin ileri gelenleri tarafından Hz. Osman’a iletilince, Hz. Osman, ben böyle bir mektup yazmadım dedi. Mektubu yazan Hz. Osman’ın kâtibi Mervan b. Hakem’di, onun yüzüğünde Hz. Osman’ın devlet mührü vardı, Mervan b. Hakem, çook rahat bir şekilde Hz. Osman adına iş yapabiliyordu!.

Mervan b. Hakem kimdir?

Hz. Osman’ın amcası Hakem b. Ebü'l As b. Ümeyye’nin oğludur, tülekâdandır (tülekâ, Mekke’nin Fethinde Müslüman olanlara denir); Hz. Osman kendi yakınlarını (Ümeyyeoğullarını) devlette üst mevkilere taşımış, bu durum sahabe arasında rahatsızlığa sebep olmuştur.

Mervan b. Hakem, Hz. Ali’ye biat etmeyen ve Muaviye’yi destekleyenler arasındadır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET