LÂ HAVLE...

Genelde işlerimiz “ters” gidince veya başımız sıkışınca “Lâ Havle” çekeriz. (Lâ Havle ve lâ Quvvete illa Billâh-il Aliyy-il Azîm, deriz.)

Ne demek isteriz?!.

Güç ve Kuvvet, sadece Yüce ve Büyük (Olan) Allah iledir (= Allah’ın yardımı iledir.) Bir başka ifâde ile, Yüce ve Büyük Olan Allah’ın Gücü ve Kuvvetinden başka güç ve kuvvet yoktur.

Buradaki ‘Lâ ve illâ’, Şehâdetteki ‘Lâ ve illâ’ ile aynıdır. Şehâdetteki ilâh’ın yerine Havl ve Quvvet konulmuştur. Allah’tan başka İlâh yoktur = Allah’ın  Gücü ve Kuvvetinden başka güç ve kuvvet yoktur.

Öyle midir?!. Öyleyse, bizdeki güç ve kuvvet nedir?!. Allah’tan başka ilâh (var) kabul edenler, ne olacaktır?!.

Bizdeki (herkes ve her şeydeki) güç ve kuvvet, O’ndandır, O’nun bize “vergisidir”!, bizim değildir. O’ndan başka ilâh (var) kabul edenler de (= O’na şirk koşanlar da) O’nun kullarını ilâh kabul etmektedir.

...

Kitâb’ta havl kelimesi, ‘doğrudan güç’ anlamında kullanılmaz; güç ile kuvvet neredeyse müteradiftir; yukarıdaki cümle de (= Lâ Havle ...) bu şekliyle Kitâb’ta geçmez. Havl, Hâle’nin mastarıdır; tahvil de aynı kökten türer; değişme-dönüşme, tahavvül demektir. Hâl, şimdiki zamandır. Havl ise, değiştiren-dönüştüren, değişen-dönüşen o şeyin/şeylerin etrafını tamamen saran güç demektir; Kitâb’ta 25 yerde geçer; çoğu, bu anlama gelir, bu anlamda kullanılır. Bir örnek : Zümer 75. (son) âyet. “ve terâ-l melâikete hâffîne min havl-il arş...” Her şey bittiğinde, tüm hesaplar görüldüğünde (= cehennemlikler cehenneme; cennetlikler cennete bölük-bölük girdiğinde), cennetlikler : bize verdiği sözde duran, bize bu eşsiz nimetleri sunan, Rabbimize hamd olsun, diyecekler; melekler de, arşın etrafını (havl) sararak, Rablerine hamd edecekler ve adâletle hükmedildiğine şahitlik edecekler. Sizden ricam, Zümer sûresinin hepsini okuyamasanız da son sayfasını tertil üzre = ağır-ağır, sindire-sindire okuyun.

Meleklerin arşın etrafını sarması, Rabbimizin Gücü ve Quvveti ile arşı kuşatmasıdır; çünkü, arşa istivâ eden/edebilen, sadece O’dur. Melekler/i, Allah’ın Güçleri ve Quvvetleridir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET