KİA

KİA’ın açılımı, Kitle İletişim Araçları. Radyo-Televizyon, Gazete-Dergi gibi. İnternet vasıtasıyla Sosyal Medya da artık bir kitle iletişim aracı oldu. 

Kitleye hitap etmek, kitleyi etkilemek neden önemlidir?!.

İktidar olmak için.

Daha çok mal ve hizmet satmak için.

Kitlenin (= ahâlinin) %99’u geçimle (= yeme-içme, barınma-bürünme) ve rahat yaşama ile ilgilenir. Geriye kalan %1’lik kesimin ise daha “farklı dertleri” vardır ama onların işi de yine kitle iledir, kitleyi daha âdil ve daha insanî bir yaşama iknâ.

Kitle, yaşadığı hayattan memnun olduğu sürece, o %1’lik kesimin işi çook zordur.

Kitle iletişim araçlarını elinde bulunduranlar :

Kitle, isyan etmesin diye,

Kitle, bazı şeylerin farkına varsın veya uyansın diye yayın yaparlar.

İktidarı (= gücü) elinde tutmak veya onu yıkıp-ele geçirmek için, olanı, olmamış gibi göstermek veya olanı iyi veya kötü yönde abartmak (= yalan söylemek), kitle iletişim araçlarının çok sık başvurduğu bir yoldur; kitle, her zaman bu tür manipülasyonlara açıktır, çok çabuk etkilenir. Bu tür “balon haberlere” direnenler ve inanmayanlar, yaklaşık sadece o %1’lik kesimdir.

Çağımızda yaşanan savaş, medya (bilgi) savaşıdır. Bunu, en iyi Filistin-İsrail savaşında ve bu savaşa verilen kısa arada görüyoruz. İsrail, biraz muhalif duran eski Twitter’ın, yeni X’in patronu Elon Musk’ı yanına çekmek, muhalif yayın yapmasını önlemek için çaba harcıyor. 

Asıl soru şu :

Her şeye rağmen, dünyadaki insanların büyük çoğunluğu, İsrail’in haksız olduğuna inanıyor, pekiî, niye bişey yapamıyor?!.

El-Cevap :

İnsanlar, alıştığı düzeni (= dini) değiştirmeyi göze alamıyorlar!.

Din değiştirmek, zordur. Din, üst bir sistemdir, alt-sistemleri de belirler; bu üst-sistemin alt sistemleri (dinleri) de olur; kitle iletişim araçlarının asıl amacı da üst-dini (= üst-sistemi) korumak veya kurmaktır.

Hâkim din, kendi medya sistemini (de) kurarak kendi dinini/sistemini korur. Bu medya sistemi ile “farklı bir din (= düzen, sistem) inşâ edilemez, buna müsaade edilmez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET