ASR

Asr : Yüzyıllık zaman. Zaman : Dehr, (neredeyse) sonsuz zaman. Hıyn : Zamanın bilinen en büyük kesiti. Vakit : Kısa, bölünmüş zaman. Ân : En kısa zaman.

Zamanı tümüyle bizim kavramamız zor. Hıyn, zamanda varlığın ortaya çıkışı ve yayılışı. Vakit, bizim zamandaki yapıp-etmelerimizin süresi; uyku vakti, namaz vakti, dinlenme vakti gibi. Ân, bu vakitlerde geçen kısa, göz açıp-kapayana kadar geçen süre.

Yevm, göreli bir gün. Güneşin doğması ile batması arasındaki ve kıyametin kopma ânındaki süre. Yevm-ül Kıyâme = Kıyâmet Günü. Hesap Günü gibi...

Yıl, dünyanın Güneş etrafında bir kez dönüşü, bir tur atışı; bu, dünya yılı. Galaksinin, uzayın, âhiretin yılı çoook daha uzun (olmalı)!.

Ecel, insanın yaşam süresi, ömür.

“Melekler ve Ruh, süresi 50.000 yıl olan bir günde O’na yükselir...” (70/4.)

“Gökten yere tüm işleri O düzenler. Sonra onlar, miktarı sizin hesabınıza göre bin (1.000) yıl süren bir günde O’na yükselir.” (32/5.)

1.000’lik ve 50.000’lik günler de bir gündür; ora(lar)daki yılları siz düşünün! = Neredeyse sonsuzluk!.

Bu süreler “şimdilik” bize lâzım değil; bize lâzım olan ân ve vakit. Ânımızı ve vaktimizi değerlendirelim de sonsuz zamanda “rahat edelim”!.

“Asra yemin olsun ki insan hüsranda, ziyandadır; iman edenler, sâlih amel işleyenler, H/hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariç.” (103/Asr, 1-3.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET