ÖLÜM : DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOLCULUK

Ölümün yerine hayatı da koyabiliriz. (Hayat : Dönüşü olmayan uzun ve sonsuz yolculuk.) O zaman da bu yolculuk, doğumla başlar. Doğum-Hayat ve Ölüm... Doğum da hayat da ölüm de kesik birer nokta (gibi); uzun ve sonsuz olan, bunların birleşimi olan çizgi; işte bu “uzun ve sonsuz çizginin” istikâmeti, tek yön/lü ve hep “ileri”!. (doğru.) Buradaki ileri kelimesi, gelişmeyi veya tekâmülü değil; zamanın geçişini ve mekânın değişmesini ifâde ediyor. 

Doğum, zamansızlık ve mekânsızlık âleminden (= elest bezminden), buraya, zaman ve mekân âlemine (= dünyaya) gelişi; hayat, burada kalışı; ölüm, tekrar zamansızlık ve mekânsızlık âlemine (= öteye) gidişi (dönüşü?!) ifâde ediyor. (Dönüş, aynı yere/mekâna değil; onun için ?! koydum.)

Ölümle, dünya durağındaki yolcuğumuz sona eriyor. Ölenler, “belli bir süre, kabir durağında bekliyorlar”!. Buradaki zamanı hesap edersek, kabir durağındaki süre, dünya durağındaki süreden çoook uzun ama ölenler bu süreyi hissetmeyecekler; çünkü orada, zaman yok.

Dedem öleli 40 sene; Efendimiz öleli 1393/1400 sene; Socrates öleli 2500 sene oldu. Üçünün de (bi çook insanın da) benim üzerimdeki etkisi hâlâ sürüyor. Dolayısıyla onların amel defterleri kapanmadı. Benim üzerimde iyi etkileri olmuşsa, amel defterlerine iyilik; kötü etkileri olmuşsa, amel defterlerine kötülük yazılmaya devam ediyor. Bu yüzden “zannımca”! (en iyisini Allah bilir) kimse, hesap (kıyâmet) gününe kadar, kabir azabı çekmeyecek; hesabı bekleyecek. Bu beklemede zaman devrede olmadığı için, bu bekleme kimseye uzun ya da kısa gelmeyecek.

Hesaptan sonra ise mekân değişikliği olacak; kimi cennete kimi de cehenneme gidecek (= girecek).

Mekân var, zaman yoksa; veya zaman var, mekân yoksa, bizler için olumlu-olumsuz anlamda bir hayat da yoktur. Bizler için hayat, zaman/ın ve mekânın bir aradalığıdır.

Cennette ve cehennemde, ki buralar birer mekândır, “yeni ve sonsuza kadar süren bir zaman = yeni bir yolculuk” (tekrar) başlayacak. Ama bu yolcuğun “kalitesini, konforunu ve ivmesini”! burada (= bu dünyada) geçirdiğimiz kısa zaman belirleyecek.

Kalite, konfor ve ivme sözcüklerine pozitif ve negatif (= olumlu ve olumsuz) anlamlar yükleyebilirsiniz. Olumlu anlam yüklerseniz, cennete; olumsuz anlam yüklerseniz cehenneme işaret etmiş olursunuz. İvmeye de aşağı doğru gidiş (= batış), ve yukarı doğru çıkış (= yükseliş) anlamı verebilirsiniz.

Bu uzun ve sonsuz yolculuğu, ister doğumla (= bu hayata gelişle) başlatın, ister ölümle (= bu hayattan gidişle); -- doğrusu ilkidir --; bu yolculuğun hazırlığı buradır (= bu dünyadır, bu duraktır); doğan herkes için bu yolculuk başlamıştır; bu yolculuğun sonu da, dönüşü de yoktur!.

Giden/ler, geliyor mu?!.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEREYE?!.

İMSAK ve İFTAR

DİKKATLİ/DİKKATLE DİNLEMEK