DEĞERLİ FÂNÎ

Ne bu “değerli fânî”?!.

Dünya. Dünya hayatı.

Neden?!.

Çünkü, burada kazanılıyor ebedî mutluluk, ebedî hayat.

Buradaki mutluluklar geçici; buranın mutluluğundan çok acısı, hüznü, kederi, tasası var; ama bu acılar, hüzünler, kederler ve tasalar da sabır ve sebat ile karşılanırsa, ötenin ebedî mutluluğuna büyük katkısı olur.

Bu dünya, cennet de cehennem de değil; ama kişi, cennetini de cehennemini de burada, bu dünyada kazanıyor. Bu yüzden, bu dünyanın “fâniliğine”! kanıp da bu dünyaya küsmeyelim, bu dünyayı hafife almayalım, onu bir fırsat ve imkân olarak görelim, bize verilen bu fırsatı ve imkânı iyi değerlendirelim.

Neyle?!.

İyiliklerle ve sabırla.

Bu konuda bize Hadid Sûresi 20. âyet rehberlik etsin.

“Bilin ki dünya hayatı (âhiret hesaba katılmadan yaşanırsa!) bir oyun; bir oyalanma; bir ziynet/süs; övünme; mallarla ve çocuklarla yaptığınız bir çokluk yarışıdır. Onun durumu, yağınca bitkilerin yeşermesine yol açan ve çiftçileri sevindiren yağmur gibidir. Belli bir süre sonra o bitkiler kurur, sararır, sonra da çer-çöp olurlar. Âhirette ise, şiddetli bir azap ve Allah’ın hoşnutluğu ve bağışlaması vardır. Dünya hayatı (âhireti kazanmak için yaşanmazsa, böyle) aldatıcı (gelip-geçici) bir metâdan başka bir şey değildir.”

Dünyayı “değerli fânî” kılan, âhiret bilincidir. Bu hayatı yaşayan kişide bu bilinç yoksa, bu hayat (= dünya) âyette sayılan geçici (= fânî) ve değersiz beş (= 1. Oyun. 2. Eğlence. 3. Süs. 4. Övünme. 5. Yarış.) şey; ve yine âyette örneği verilen çer-çöpe dönen ot (= bitki) gibidir. Âyet, âhiret umursanmadan yaşanan dünya hayatının, âhirette şiddetli bir azaba sebep olacağını; Allah’ın hoşnutluğu ve bağışlaması esas alınarak yaşanan bir  dünyanın da âhirette Allah’ın hoşnutluğuna ve bağışlamasına sebep olacağını söylüyor. Dünyayı “değerli fânî” kılan âhiret şuurdur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEREYE?!.

İMSAK ve İFTAR

DİKKATLİ/DİKKATLE DİNLEMEK