KUŞ
İnsan gibi iki ayağı, iki kanadı (kolu) olan, insandan hafif olduğu için havada da uçan canlıların ortak adı kuş.
Kuşun Arapçası tayr. Tayyare de uçan uçak. Tayr kelimesinin ortasındaki harf (elif), vava dönerse; ki vav, ya ve elif, med harfleridir; kelime, tavr veya tûr olarak okunur, olur. Tavr, tarzdır, davranıştır; Tûr ise, Mûsâ (a.s.)’ın Rabbi ile konuştuğu dağın ismidir.
Bu dağın kuşla (= tayr ile) ne alâkası var?!.
Mûsâ (a.s.), bu dağda Rabbi ile konuştuğunda Rabbi Ona : ayakkabılarını çıkar (= “fehla’ na’leyk”!) Sen kutsal vâdi Tûvâ’dasın, dedi. (Bknz. 20/12.)
Ayakkabı, bizim dünya ile (= yer ile) doğrudan temasımızı sağlayan ve bizde “ağırlık” yapan bişey/giysidir.
Acaba (?!), Benimle konuşmak istiyorsan, dünya ile temasına aracı koyma, onunla temasını doğru/dan hisset veya kes; veyahut dünyaya ait üzerindeki yükleri (ayakkabıları) at da Bana “çıplak, yalın ayak” gel!, o ağırlıklar Seni aşağı çeker, Sen onlarla uçamaz, latîf veya hafîf olamazsın, mı denmiş olabilir?!.
Bu ‘benzerliğe’ bakarak (= aldanarak), Allah affetsin, “aşırı yorum” mu yapmış oldum?!.
...
17. sûrenin 13. âyeti, her insanın kuşunu kendi boynuna doladık = “ve külle insânin elzemnahu tâirahu fî unuqıh...”, kıyamet günü de yaptıklarını gösteren kitabı (amel defterini) önüne koyacağız, der.
Yasin 18. ve 19.; A’raf 131.; Neml 47. âyetlerde de uğursuzluk anlamında tetayyarnâ ve tâira kelimeleri geçer.
Maide 110’da Hz. İsâ (a.s.), çocukken topraktan kuş yapar, ona üfürür ve canlanır.
Hacc 21. âyet, müşriği, havadan düşmüş ve kuş kapmış biri olarak niteler.
Nahl 16. âyet, Süleyman (a.s.)’a kuş dilinin öğretildiğini; Sâd 19, kuşların Ona itaat ettiğini söyler. Hüdhüd.
Ve, Kâbe’yi yıkmaya gelen Fil ordusunu mahvetmek için sürüler hâlinde kuşların (= ebâbil) gönderildiği söylenir.
Bütün bunlar, kuşla insan arasında ‘metaforik veya sembolik bir benzerliğe’ imkân vermiyor mu?!. Ve, Ey insan!, kuş gibi hafif ol (uç!); çook fazla ağırlık (= dünyevî yük) taşırsan uçamazsın, “Rabbinle konuşamazsın”!. Gereğinden fazla ağırlık (= dünyevî yük) taşımak zorundaysan ve uçmak istiyorsan, “uçak veya roket motoru gibi bir güce” sahip olmalısın, demiyor mu?!.
Yeterince “aşırı yorum” yorum yaptım; kesiyorum. Son söz : Kuşlar, mitolojinin de önemli kahramanlarıdır. Ankâ/Simurg. Huma. Phoneix. Albatros. Türk mitolojisinde Kartal. Şahin. Baykuş. Atmaca. Turna. Haberci Güvecin.
Yorumlar
Yorum Gönder