DOĞRULUK-İYİLİK-GÜZELLİK

Her alanda doğruluk, güzel ahlâktır. Güzel ahlâk, hılkate (yaratılışa) ve fıtrata uygunluktur. Ahlâk (اخلق), halk’ın/yaratmanın ve hulk’un (خلق) ism-i tafdılidir.  Fıtrat (فطرة) ise, yaratılışın kodları ve hayatın/varlığın ortaya çıkışıdır. Kişi, bu kodlara uygun yaşarsa, ahlâkta kemâl mümkün olur; aksi zevâldir.

Bazı ahlâkçılar, ahlâk, ruhun fıtrî eylemleridir, derler ve ahlâkı bendenle ruhun uyumuna bağlarlar. Mâlum, bedeni de ruhu da yaratan Allah’tır. Beden, ruhla; ruh, bedenle çatışırsa, kişi güzel ahlâklı ol(a)maz. Ahlâk, için dışa; dışın içe uyumudur; münafık, (en) ahlâksız adamdır.

Ben, pozitif ruhların kendi aralarındaki uyumsuzluğuna inanmam. Her şeyin, kendi düzeyinde bir ruhu vardır; Cebrail, büyük ve güçlü (= cebr) Ruh’tur; şeytan ise, yaratılışın/fıtratın aksine hareket eden negatif ruhtur. Pozitif ruhlar, negatif ruhlarla; negatif ruhlar, pozitif ruhlarla karşılaştıklarında çatışırlar. 

Güzel ahlâk (= iyilik, güzellik, doğruluk), pozitif ruhu büyütür, güçlendirir; kötü ahlâk (= kötülük, çirkinlik, yanlışlık) da negatif ruhu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET