AKLI ŞEKİLLENDİREN...

Akıl, sahibinin içinde bulunduğu şartlara göre şekillenir = çalışır; her akıl aynı şekilde çalışmaz. Bu da demektir ki, akılların çalışma şekilleri arasında fark vardır. Batı aklı, batılı şartlarda; doğu aklı, doğulu şartlarda çalışır; batı doğuya, doğu batıya akıl dayatırsa, taraflara aklî tahakküm uygulanır.

Akıl, Kitâb’ta isim olarak değil, fiil (= eylem) olarak geçer; eylemi, eylemin şeklini belirleyen de içinde bulunulan şartlardır. Çölün şartları ile yaylanın veya kutbun şartları aynı değildir; her yerde aynı akıl işlemez. Tarım toplumunda yaşayanla, sanayi toplumunda yaşayan, aynı şekilde akıl yürütmez... ama her yürütülen akıl, aynı istikamete (= hedefe, amaca) yönelebilmeli, yönelmeli ve eylemlerini Tevhîd’e (= Tek İlâh’a kulluğa) yönlendirilebilmelidir = kıble; aksi hâlde, trafik (= akılların trafiği) karışır ve düşünce keşmekeşi yaşanır.

Din, akıllara ve hayata düzen vermek için vardır. Dinsiz bilim ve felsefe, aklı ve hayatı (= insanı ve toplumu) içinden çıkılamaz bir keşmekeşin, kaosun içinde bırakır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET