SIKINTI

İki tür sıkıntı var : 1) Can sıkıntısı. 2) Geçim sıkıntısı. Can sıkıntısı, ruhu; geçim sıkıntısı bedeni ilgilendirir ve etkiler. Geçim sıkıntısının can sıkıntısına = ruha etkisi ile can/ruh sıkıntısının bedene/geçime etkisi, hâlâ çalışılmamıştır ama bence, geçim sıkıntısı, can sıkıntısına göre daha kolay aşılabilir bişeydir.

Geçim sıkıntısını hâlledenlerde can sıkıntısı hâlâ devam eder, ediyor ama can sıkıntısını hâlledenler, kolay kolay geçim sıkıntısı çekmiyorlar, çekmezler.

Can sıkıntısından kurtulmak, (muhtemelen)! inşirah-ı sadr = göğsün genişlemesi ile olur. “Elem neşrah leKe sadreK?.” Bu, gönle/gönüle Allah’ın (= Allah’a imanın) “girmesi” ile, gönülden Allah dışındaki şeylerin (= min dûnillah, tasavvufî anlamda mâsivâ) aşama aşama atılması, çıkmasıyla başlar, ... gönülde, Allah dışında hiçbişey kalmayıncaya kadar devam eder.

Gönlümüzden Allah dışındaki şeyleri ne kadar çok atarsak, göğsümüz o kadar çok genişler. Allah dışındaki şeyler, içimizde (= kalbimizde, gönlümüzde) kavga ederler ve bizi sürekli rahatsız ederler.

“Lâ ilâhe illâ-l Allah”, gönüldeki bütün ilâhları atmak, onların yerine sadece Allah’ı koymaktır. Bunu yapamıyorsak = gönlümüzde başka şeyler de varsa, en azından onları Allah’ı sever gibi sevmemek veya onları Allah’tan çok sevmemek (= “...eşeddü hubben lillah...” 3/165), gönlümüzü rahatlatır, içimizdeki can sıkıntısına iyi gelir.

Bunca nimetin içinde yüzüyoruz ama yine canımız sıkkın.

Artık bilelim ve anlayalım ki, Allah dışında bizi hiçbir şey mutlu edemez, edemiyor. Kapitalizm (şeytanı) her ân, her şeyle bizi bu tuzağa çekiyor. Allah, bize bu şeyleri bizi denemek için veriyor ama biz o şeylere takılıp kalıyoruz; bu yüzden de sürekli canımız sıkılıyor. Bu şeytanî tuzağı fark edemezsek, ne psikologlar ne psikiyatristler (= modern bilim) bizim derdimize çare bulamaz.

“Ey İman edenler, ... iman edin!...” (4/136.)

Gerçek mânâda iman edenler, gerçekten kurtulurlar. “kad efleha-l mü’minûn.” (23/1.)

Not : Bu konuda biraz daha fazla izahat için, iki sene önce (30 Mart 2021) insaniyet.net’teki  ‘İman Nedir?’ adlı yazıma da bakılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET