YAZAR

Author. Logosu çook iyi kullanarak yazı ve söz ile (okuyucular ve dinleyiciler üzerinde) otorite kuran. Logos, Yunanca, akıl ve söze karşılık gelen bir kelime.

Batı medeniyeti, akıl ve söz medeniyetidir. Batı aklı, amel içermeyen teorik ve soyut bir akıldır; konuşur (= söyler, yazar) ama yapmaz; çoğu zaman söylediğine de (yazdığına da) “inanmaz”!. Batı aklının inançla arası iyi değildir. O yüzden tutarlı bir ahlâk üretemez; onun ahlâkı da değişkendir, görelidir. Doğu, ne yazık ki yaklaşık bin yıldır bu akla özenmektedir. Bu aklın, istikrarı ve ahlâkı yoktur. İslâm, aklı ahlâktan = amelden ayırmaz. Görme, akıl ile; duyma, akıl ile; yapma, akıl iledir... İslâm aklı, fiildir. Kitâb, aklı hep fiil formunda kullanır.

Kitâb da, yazıyı/yazmayı bir otorite biçimi olarak görür. “Oruç size yazıldı. = kütibe aleyküm’s sıyâm.” (2/183) der. Kitâb’ta KTB (Kitâb) formu, 319 kez geçer. Bir Kitâb olan Kur'ân, İlâhî Otoriteyi temsil eder.

...

Yazar, sadece yazarsa = yazdığını yapmazsa = yazdığı ile amel etmezse, yazı ile oyun oynar = söz = kelime oyunu oynar. Sözün sağlaması, amelle = eylemle yapılır; bu da ahlâka karşılık gelir.

Batılı söz (= akıl), “ahlâksız”! sözdür (= akıldır) veya o sözün (= aklın) ahlâkı kaypaktır = görelidir/görecelidir = değişkendir, işine geldiği gibi şekillenir. Bunu en son, Jürgen Habermas’ın Gazze savaşı ile ilgili açıklamalarında gördük. Bugüne kadar batılı bir yazarın, 90 gündür devam eden bu insanlık dramına = bu soykırıma dair dişe dokunur bir açıklaması oldu mu; oldu da ben mi duymadım?!.

Ne diyebilirim?!.

“Ahlâksız”! yazarların şerrinden Allah’a sığınırım. Bu yazarlar bize belki bilgi kazandırırlar ama aslâ bir ahlâk kazandıramazlar.

Bilgi (de) ahlâktan kopunca, sahibine para, ün/unvan ve şöhret kazandırmaktan başka bir işe yaramaz ve bilgiye güven azalır; bizler de onların “kitaplarını taşıyan/okuyan eşşeklere” döneriz.

Bir ân önce, “söz (ve yazı) medeniyetinden, eylem (= ahlâk) medeniyetine” geçmemiz gerekiyor. Bu da (yine) yazarlardan başlamalı; (her şeye rağmen yine de) otorite onlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET