ÇAĞRI

Çağrı, birini bişeye çağırma, da’vet etme.

Da’veti, da’vası olanlar yapar.

Çağrı filmini biz, Efendimiz Hz. Muhammed (a.s.)’in hayatı olarak izledik ve beğendik. Esasında Mustafa Akkad o filme doğru bir ad koymuştu; o filmde Hz. Muhammed (a.s.), insanları Allah’ın dinine çağırıyordu, Onun hayatı bir çağrı, bir da’vet idi. O, o da’vetten hiçbir zaman avdet etmedi, dönmedi; Onu “büyüten” o da’vetti.

Bugün bizim bir da’vamız = bir da’vetimiz = bir çağrımız olmadığı/kalmadığı için küçüldük; küçük işlerle meşgul olur hâle geldik; para kazandık, paranın tadını aldık, para kazanmak = rahat yaşamak, da’vamız oldu.

İnsan, kendi eserinden üstün olabilir mi, sahip olduğu = ulaşabildiği, elde edebildiği, gücünün yetebildiği şeylere “tapabilir” mi?!. Tarihin hiçbir döneminde bu böyle olmamıştır; tüm tapınmalar olağanüstü güçlere yapılmıştır ama bu çağda işler tersine dönmüş, insan, olağan güçlere (!) tapınır hâle gelmiştir; bu çağa kadar insan bu kadar aşağıya hiç düşmemiştir. İnsanı bu çağda bu hâle getiren “imansız akıldır”; bu akıl, bilim ve teknoloji üreterek cenneti bu dünyaya taşımış, insana âhiretini ve (kutsal) da’vasını unutturmuştur.

Da’va, insanı büyüten bişeydir; bizim da’vamız olmadığı ya da da’vamızı unuttuğumuz veya kaybettiğimiz için büyüyemedik, büyüyemiyoruz.

İnsanı büyüten da’va ve o da’vaya da’vettir. Şeytanın da’vası, ‘aşağı-bayağı olanlara da’vet’ olduğu için, Rabbi onu küçülttü, kovdu, recmetti (racîm); biz de o şeytanın da’vasını da’va edinirsek = ona uyar/tâbii olursak biz de kovuluruz!.

Da’vamız, “î’lâ-i kelimetullah” = Allah’ın Kelimelerini (Sözlerini) yüceltmek, yüksekte tutmak ve insanları O Sözlere (Allah’ın dinine) da’vet etmek = çağırmak olursa, yücelir-yükseliriz.

Da’vasını kaybedenler, dünyaya dört elle sarılıyor, Rabblerini ve âhiretlerini unutuyorlar.

Dün, da’vaya sarılarak güç ve iktidar elde edenler, da’va için malını ve canını verenlere/fedâ edenlere ihanet ediyor, da’valarını “satıyorlar”.

İşin garibi, “Bir elime güneşi, öbür elime de ayı verseler, yine de bu da’vadan vazgeçmem.” diyen Efendimizi de dillerinden düşürmüyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET