YEDİ BİLGELER

Bunlar, M. Ö. 7. ve 6. yüzyılda yaşamış Yunanlı yedi bilge kişi : Solon. Thales. Peloponnesos. Pherekydes. Epimenides. Phokylides. Theogonis.

Bu adamlar, bir yanı ile kâhin, bir yanı ile filozofturlar. Kâhinlikleri, (eski pagan ya da ilâhî) Mısır dinlerinden; filozoflukları, dinî bilgiler üzerinde akıl yürütmelerinden. Onlardan önce, gerçek bir dâhî Homeros ve Hesiodos var; sonra, Pythagoras, Herakleitos, Parmenides, Socrates, Platon, Aristo, ...

Felsefenin temeli dindir. Dinle felsefenin ayrılması “yenidir”; bu “yenilik”, insanı ve hayatı bölmüştür. Dinle felsefe ayrılınca, din de felsefe de “bozulmuş; din, hayattan kopmuş, göğe uçmuş; felsefenin kanadı kırılmış, yere çakılmıştır.”!.

M.S. 0 ilâ 30’da İsâ (a.s.); 610 ilâ 632’de Muhammed (a.s.), gökle yeri, akılla kalbi tekrar birleştirmek, bozulmuş inançları ve düşünceleri tekrar düzeltmek, yoldan çıkmış insanları tekrar yola çekmek için gönderilmişlerdir.

Şu bir gerçek ki, Peygamberler, insanlığa bilgelerden ve filozoflardan çook daha etkili mesajlar ve çook daha etkili ve sahici hayat pratikleri sunmuşlardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET