TEŞRİK ya da TEŞRİQ

Teşrik ya da Teşriq Tekbirleri

Bugün sabah başladı, bayramın son günü ikindide sona erecek. 

Teşrik (تشرك), şirk/ortak koşma; teşriq (تشرق), şarktan doğuş ve doğma; teşrîq (تشريق), doğulu, doğuda yaşayan; müsteşrik, doğu bilimci. 

Kelime, ‘Kef’ ile kullanılır ve söylenen sözler de = getirilen Tekbir de dikkate alınırsa şirk değil, hacıların ortak = toplu zikri (Belirli günlerde = Kurban günlerinde O’nun adını anın. 22/28.); ‘Kaf’ ile kullanılırsa “aydınlanış, ışığın içe doğması, için ışıması” ve bu ışımanın Tekbirle = yüksek sesle ilânı anlamına gelir. teşriq (تشرق)’ın kesilen kurbanların etlerini taşa sererek kurutma anlamı da var.

Arafat vakfesinde aydınlanan = hayatın anlamı neymiş, bu dünyaya neye gelmişim sorularının cevabını bilen (arefe : bilme ve anlama) hacılar, Teşriq Tekbirleri ile bunu orada (o mekânlarda) ve döndüklerinde de memleketlerinde ilân ederler. Bizler de bunu önceki hacılardan öğrendiğimiz için onları taklit ederiz. Kendi memleketinde “Arafat’a” çıkan, bu işi taklitsiz yapar. 

Arafat’a çıkma, Hira’ya çıkmanın prototipi gibidir. Arafat’ın (= Haccın) hakkı verilirse (o bilgi-bilinç diri tutulur-beslenir; içerdeki ve dışardaki şeytanlar taşlanır, Tekbir’e devam edilirse) daha sonra da “Mirac’a”! çıkılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET