İLİM NEDİR?!.
İlim, keşif mi icat mı?!.
Keşif : Olan ama henüz bilinmeyen (bulunmayan) bi şeyi bulmak ve bilmek; icat ise : o şeyi yoktan var etmek veya yaratmak.
Bize göre ilim, olan ama henüz bilinmeyen (bulunmayan) bi şeyi bulmak ve bilmektir; yâni, bir keşiftir. Rabbe göre İlim, bir yaratmadır, icattır; O’nun bilmesi ile yaratması farklı değildir; O, yaratmak istediği şeyi Zâtında bilir ve “Ol”! der oldurur = yaratır, hemen vücuda getirir.
Bizler, yaratılan = vücuda getirilen şeyleri keşfederek bilgilenir, bilgi sahibi oluruz; kendimiz yoktan bişey var edemeyiz. Bizim icat dediğimiz şeyler de, var (= mevcut) olanların yeni, o âna kadar bilinmeyen birer kompozisyonudur.
İlim, bir keşifse; iman nedir?!.
İman, ilme konu olan şeylerin Bir Var (= Îcad) Eden’ine inanmak ve o şeyleri O’nun dediği/istediği şekilde kullanmaktır.
Şeyleri (kendi vücudumuz dâhil) O’nun dediği/istediği şekilde kullanmamaya ise, inkâr veya isyan denir.
İlimle keşfediyoruz ama iman olmadığı için şeyleri Rabbimizin istediği şekilde değil de “keyfimizce” kullanıyoruz; bu yüzden de doğal düzeni (= dini ve dengeyi) bozuyoruz.
İman, Rabbimizin icat ettiği (= yarattığı) şeyler (= kâinâttaki ve Kitâb’taki âyetler) üzerinden Rabbimizi bulmamız; O’na (= O’nun dediğine, Sözüne, Dinine, düzenine) güvenmemiz ve O’nun icat ettiği (= yarattığı) şeyleri (= kâinatı) güzel kullanmamız = İhsân’dır.
Cibril Hadisini hatırlayın. Cibril (a.s.), Efendimize gelmiş, İslâm nedir, İman nedir, İhsan nedir diye sormuş; Efendimiz de : ... (Bi zahmet Bknz. Müslim : İman, 1. Buhari : İman, 37. Tirmizi : İman, 4.)
Yorumlar
Yorum Gönder