YANLIŞ ANLA(ŞIL)MA

Anlama, bir hatip-muhatap, anlatım/iletişim olayı sonucunda gerçekleşir; yanlış anlama, iletişime konu olan kodlanmış/dile (söze, yazıya) dökülmüş mesajın (anlamın), ya kaynakta/anlatıcıda (hatipte) ya da anlayanda/muhatapta doğru kodlan(a)maması veya bu kodun muhatapta doğru açılamamasından kaynaklanır. Yani, kaynak/verici (= hatip/konuşan, yazan), anlam taşıyan mesajı, ya kendisi doğru anlayamadığı veya doğru kodlayamadığı ya da muhatap/alıcı bu mesajı doğru çözemediği/açamadığı için yanlış anla(şıl)ma gerçekleşir. Bunun fiziksel, psikolojik, sosyal ve kültürel sebepleri vardır. Fiziksel sebepler, fiziksel ortam = gürültü, parazit vb. (ses ve yazı kalitesizliği, imla hataları dahil); psikolojik sebepler, konuya/mesaja ilgisizlik, yorgunluk, stress vb.; sosyal sebepler, özgürlük ortamının olmaması, apolitik durum vb.; kültürel sebepler, eğitim/bilgi seviyesinin, okuma-yazma oranlarının düşüklüğü vs...

Mesaj doğru kodlanmış/kurgulanmış ve doğru hedefe (alıcılara) yönlendirilmiş, ama muhatap/lar (alıcılar = kişi ya da kişiler = kitle), kodun kendisine = dile, ve o kodun içeriğine/söylediği şeye (= anlamına) ilgisizse ya da kodu çözmede sorun yaşıyorlarsa, o mesaj yanlış anlaşılır.

Mesajlar, bir derdin (bir sorunun) çözüme kavuşturulması için paylaşılır, gönderilir. Taraflar (mesajı ileten ile alan) arasında bir dert ortaklığı yoksa, iletişim “oyuna, eğlenceye”! dönüşür.

...

Dinî iletişime de böyle bakmamız icap eder. Bu iletişimin Kaynağı İlâhî olduğu için Kaynak’ta hiçbir sorun yoktur. İlahî Mesajı yanlış anlamamızın tüm sebepleri bizdedir, bizden kaynaklıdır.

Rabbimizle iletişimimiz = O’nun bizimle konuşması, O’nun Kitab’ı = bize Hitab’ı ve bizim O’na duâmız/niyazımız şeklinde gerçekleşir. Her iletişim karşılıklıdır. Rabbimizin bizimle olan “derdinin”! ne olduğunu = O’nun bize niye hitap ettiğini bilmeden, bizim O’nu = O’nun Kitâb’ını anlamamız ve kendi derdimize çare bulmamız ve O’ndan bişeyler niyaz, istekte bulunmamız = duâ etmemiz mümkün değildir.

Konu üzerine inşallah ayrıntılı bir yazı yazacağım; şimdilik bu kadar. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET