KUR'ÂN ÖĞRENMEK

Dün (20 Mart 2023) Ulus’ta işim vardı, erken bitti; ikindi namazına da yarım saat vardı; Hacı Bayram’da namazı kılayım da gideyim, dedim. 20 dakika Hocayı dinledim; ateşliydi, kendini “sorumlu” hissediyordu. Benim meyhanelere, kıraathanelere gidip bu dini anlatmam lâzım ama bana ‘hadi camiye, senin yerin camii!’, diyorlar, diyordu ve camiideki Müslümanlara kızıyordu... Kur'ân’dan habersiz yaşıyoruz, çocuklarımız Kur'ân öğrenirken sıkılıyor, kaçıyor, diye dert yanıyordu...

Kur'ân’ı öğrenmeyi “yüzünden okumak” sanıyordu. 

Elbet Kur'ân’ı öğrenmek, Onu (yüzünden) okumakla başlar ama sadece başlar. Sadece o Hoca değil, neredeyse tüm Müslümanlar, ben, benim oğlum-kızım Kur'ân okumayı ve namaz kılmayı biliyor deyince, bu söz, maalesef, Kur’ân’ı yüzünden anlamadan okumaya; namaz kılmak da, eğilip-doğrulmaya ve oturmaya! karşılık olarak kullanılıyor. Kur'ân Kurslarımız, İmam-Hatiplerimiz, belki de İlahiyatlarımız Kur'ân'ı ve namazı öğrenme, öğretme deyince bunları anlıyor ve anlatıyor...

Oysa Kur'ân’ı bilmek = öğrenmek, Onun dilini bilmekle olur. O dil öğrenilemiyorsa, mealler ve tefsirler takip edilir. Mealler ve tefsirleri takip edince de, Kur'ân’ı o dili (Arapçayı) bilenlerin, o mealleri, tefsirleri yazanların bildiği kadarıyla anlarız; Arapçayı, Kur'ân'ın dilini bilmeden Kur'ân’la tercümanlar aracılığı ile tanışırız. Kur'ân’ın dilini bilmeden Kur'ân’ı yüzünden okumak, olsa olsa uzaktan Ona şöyle bir görünüp (görüp) selam vermektir. Mealler ve tefsirleri okumak, Onunla tercümanlar aracılığıyla konuşmak, tanışmaktır; Onunla “tanışınca”, eğer O hoşumuza gidiyorsa/gitmişse, Onu çook daha yakından tanımak ve anlamak için Onun dilini öğrenmeye, Onunla “arkadaşlık etmeye, dostluk kurmaya” ve sürdürmeye azmetmektir.

Bizler Ona rağbet etmezsek, O da bize rağbet etmez. Ona “sıradan Kitâb”! muamelesi yapmamalıyız, zaten yapmıyoruz da, öpüp başınıza koyuyoruz ama, Onu anlamaya, Onunla dost olmaya çalışmıyoruz.

Haksız mıyım?!.

Ankara’nın en gözde camiinin imamı (belki de vaazı/vâizi; çünkü mihrabın önünde konuşuyordu) bile!, Kur’ân öğrenmeyi, Onu anlamadan yüzünden okuma sanıyorsa, işimiz çook zor demektir.

Kur'ân ile ilişkimiz ve hâl-i pür melâlimiz ortada!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET