DÎNÎ (DİN-İÇİ) KAVGA!

Bu kavga, dinin (kendisinin) değil, dindarların kavgasıdır. Dün bu kavgada başka araçlar (mezhepler, anlayışlar, kişiler) kullanıldı ama bugün bu araç, maalesef dinin Kitâb’ı = Kitâb’ın Türkçe Meali oldu. Kavganın bir tarafında “resmî”; öbür tarafında “sivil din/darlar”! var. Resmî taraf, resmî din anlayışında ısrar ediyor; sivil taraf da bu resmî din anlayışını “yıkmak” istiyor ama bunu “large/larç bir üslupla”! yapıyor.

Kitâb’ın anlaşılması, elbet sadece resmî ağızlara bırakılamaz, terk edilemez ama sivil anlayışlar (yaklaşımlar, ağızlar) da “belli bir ciddiyet, samimiyet ve ehliyet-liyakat” içerisinde meseleye yaklaşmalıdır. Kitâb’ın (= Kur'ân’ın) âyetlerine (Kitâb’a) meal verilirken, O Kitab’ın orijinal (Arapça) dilinden başka bir dile çevirisi yapılırken, Kitâb’ın (= Kur'ân’ın) bütünlüğü, ana-fikri, kavramların (ıstılahların) anlamı, kapsamı, o kavramların birbirleri ile ilişkisi, dilbilgisi, metnin bağlamı (metin-içi bağlamı, metin-dışı bağlamı = nüzül sebebi vb.), “iyi niyet” (= sadece Rabbe karşı sorumluluk hissi, başka hiçbir merci’ ya da güce/zümreye karşı borçluluk hissetmemek) ve en önemlisi kişisel ikbal (tanınma-bilinme, az da olsa maddî kazanç vb.) peşinde olmamak, olmazsa olmaz şartlardandır.

Resmî ağızlar, “kazançlarımız” (makam-mevkîlerimiz, unvanlarımız vb.) kaybolacak diye “farklı mealleri” yasaklıyor olabilirler ama sivil ağızlar da “resmî din anlayışıyla” savaştan önce Kitâb’ın doğru anlaşılmasını öne çıkarmalı, bu işi “ranta ve inada”! (bi meal de benim olsun, benim anlayışım da bilinsin vb.) dönüştürmemeliler.

Bu kavga, sadece bugünün kavgası değil; bu tür kavgalar tarihte de oldu ve olacaktır... herkes ne için = niçin kavga ettiğini (yakında) görecektir; biz, kimsenin niyetini (niye bu kavgayı başlattığını ve sürdürdüğünü) bilemeyiz.

Rahmetli Ali Şeriatî bu ‘din-içi kavgayı’!, ‘Dine karşı din’, kendi ülkesi ‘özelinde’ de ‘Alevî Şiası - Safevî Şiası’ olarak isimlendirmişti; bu kavga bizde de “benzer formlarda/formatlarda” yaşandı, yaşanıyor, yaşanacak... belki de kazanan burada belli olmayacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET