YAKIN TARİH

Yakın Tarih : 1876-1908 : 33 Yıllık İktidar.
Bu tarihler, II. Abdülhamid’in 33 yıllık iktidar dönemi. Bu dönem çook enterasan bir dönem. Ülkede üç ana (fikrî-siyasî) akım var. Osmanlıcılar (Gelenekçiler), İslâmcılar ve Batıcılar; Türkçüler sonra. Osmanlıcılar ile İslâmcılar arasındaki bağı gelenek; İslâmcılar ile Batıcılar arasındaki bağı Modern İslâm/cılar sağlıyor. Daha açık ifâde edersem, Osmanlıcılar da Müslüman, İslâmcılar da Müslüman, Batıcılar da Müslüman; bunların arasındaki bağı İslâm sağlıyor. İslâmcıların geleneksel kanadı var, modern/ist kanadı var. Âkif ve Elmalı’lı modern/ist kanada mensup ve Abdülhamid’e düşmanlar; Sırat-ı Müsteqîm ve Sebîlürreşâd dergilerini çıkarıyorlar; Batıcılarla da modern bilim eğitimi alma noktasında kesişiyorlar. (Batının ilmini ve fennini/tekniğini alalım, kültürünü, yaşayışını terk edelim, almayalım.) Batıcılar, çook az istisna dışında kimse tamamen Dini/İslâm’ı terk edelim demiyor, zındıklık etmiyor ama geleneksel dinî anlayışı (dinin kendisini değil) beğenmiyor. Abdülhamid, Batıcılara ve İslâmcılara “kapalı” ama batılı anlamda en fazla reform yapan adam. Batıcılar ve İslâmcılar ona müsdebit = istibdatcı diyorlar. Abdülhamid, hemen herkesi “düşman!” görüyor; bu amaçla güçlü bir istihbarat teşkilatı (Teşkilât-ı Mahsûsa) kuruyor, matbuatı (basını) yasaklıyor, vs...
Abdülhamid’in 33 yıllık iktidarı gerçekten çook zor yıllardır. İçerden (siyasî akımlardan, toplumdan, aydınlardan!) ve dışardan (dış ülkelerden) çook büyük baskılar görmüş/yemiş; ama ‘içeriye baskı’! uygulayarak bu kadar uzun süre iktidarda kalabilmiştir.
Abdülhamid’in devrilmesinden sonra (II. Meşrûtiyetten sonra) iktidara İttihad ve Terakkî gelmiştir. İttihad, Birlik-Beraberlik; Terakkî, Kalkınma demek; Birlik-Beraberlik, Adâletle sağlandığı için siz buna Adâlet ve Kalkınma da diyebilirsiniz. Bu partinin üyeleri arasında M. Kemal, İnönü, Z. Gökalp, K. Karabekir, S. Halim Paşa gibi isimler var. Akif’in İttihad ve Terakkî’ye doğrudan üyeliği bilinmese de (ya da yoksa da) ilmî faaliyetlerine destek verdiği biliniyor ve o, 33 yılı istibdad devri gördüğünden, Abdülhamid iktidarının yıkılmasına seviniyor. Şu beytler ona ait.
“Yıkıldın, gittin amma ey mülevves devr-i istibdad,
Bıraktın milletin kalbinde çıkmaz bir mülevves yad!.”
Tarih, ders alınmak için var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET