RECEB

Receb, üç ayların ilki. Receb, Şaban, Ramazan. Receb, aynı zamanda haram ayların da ilki. Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem.

Receb, saygı duymak, korkmak, hürmet göstermek demek. Neye, kime? Ayın kendisine değil elbet. Cahiliye Arapları (Arab-ı Baûde = Ad ve Semud kavmi ve Mudar kolundan olan Kureyş, bu aya özel önem verir, savaşmayı = kan dökmeyi bırakır, dünyevî hırslarına son verir, putlarına ibâdet ederlerdi. Efendimiz bunu ta’dil etti. Efendimiz, bazı cahiliye uygulamalarını iptal, bazılarını ibkâ, bazıları ta’dil bazılarını da ihyâ etmiştir; bu (Receb = Haram aylar uygulaması), ta’dil = değiştirme şeklinde sürdürülen uygulamalardandır. Kitâb da bu uygulamanın sürdürülmesini, diğer aylara da örnek ve bir başlangıç olsun diye bu aylarda her türlü zulmün durdurulmasını ister.

Savaşmamaya = kan dökmemeye, talan-soygun yapmamaya, günahtan uzak durmamaya Receb ile başla, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem’de de devam et, alış... 

Receb ile başla, Şaban ile devam et, Ramazan’a ulaş!.

Ramazan’da da Kur'ân ile tanış da Kur'ân gönlüne insin!.

Böyle devam edersen, bi yerlerden başlayamazsın; dünyevî hırsların, ihtirasların senin peşini bırakmaz; kendine gelemez, kendini, dolayısıyla da Rabbini (= Hakk’ı, hakikati) bulamazsın!.

Receb’i vesile bil!; bak!, ataların da böyle yapıyordu, onlar da bu ayda kutsallarına tapıyordu ama yaptıkları = taptıkları o kutsallar = putlar, onları o dalâletten kurtaramadı. Gel, sen, seni kurtaracak Olan'a yönel = rağbet et; dünyevî hırs ve ihtiraslarını terk et!...

Oruç tut, ibâdet et, seni yaratanı ve yaşatanı hatırla = zikret!. İnfâk et!...

...

Bu Cumayı Hacı Bayram’da kılayım dedim; vâiz, üç ayların hikmetinde, faziletinden söz ediyordu; bazı âlimlerin Receb’in R’sinin rahmet; C’sinin cürüm (suç, günah); B’sinin birr (iyilik) dediğine dair rivayetleri aktardı ve bu ayda günahların Rabbin rahmeti ile yaptığımız iyilikler arasında ezilip-yok olduğunu söyledi; bana da ilginç! geldi.

İyilik yaparsak, -- ki, iyilik yapmak için kötülükten vazgeçme ve iyilik yapma bilincini kazanmak gerekiyor, -- Rabbimiz o iyiliğimiz hürmetine inşallah kötülüklerimizi örter, O, Settâr’dır, Ğaffâr’dır. 

“Ya Rabbî!, bize Receb ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET