HÜVE-L BÂKÎ & HÜVE-L ĞANİYY

Hüve-l Ğaniyy, Hüve-l Bâkî

Allah dışında her şeyin (mal, makam, ilim, statü vb.) mülkiyeti olabilir; Allah, kimsenin mülkü olamaz; bütün mülkler O’nundur = LeHû-l Mülk.

O, mülkünü bizlere, bizleri denemek için verir. Bu mülkü bizler sahiplenirken (sahiplenirsek) O’nu unuturuz ve bu denemeyi kaybederiz.

Bizi zengin edecek olan, O’nun mülkü değil, O. O, istediği ân bizden mülkünü geri alabilir ve bizi cascavlak ortada bırakabilir.

Bizi bâkî = ölümsüz = ebedî (huld) kılacak, mülk değil, O; mülkte öyle bir güç yok. O’nu unutursak, bekâmız tehlikeye girer.

Kendini mülkle bâkî kılmaya çalışan Kârunların, Firavunların hangisini hatırlıyoruz?!. Hangisi ölümlerine (hastalıklarına) engel olabildi, hangisine kazandıkları mallar çare olabildi?!.

‘Mülkü olamayanlar da öldü, hastalandı, vs.’ denirse, doğrudur ama eğer onlar kendilerini elde ettikleri mülke değil de Bâkî Olan’a, Zengin/Ğaniyy Olan’a dayandırmışlarsa, mülklerine değil de Rablerine güvenmişlerse, O Bâkî ve Ğaniyy, onları bakî kılacak ve zengin edecektir.

“Bekleyin!, B/biz de bekliyoruz.” (11/122); henüz her şey bitmedi. Kim kazanacak, kim kaybedecek, göreceğiz.

İnşallah, Rabbimizin inâyetiyle başka ilâhların (şeytanların ve tağutların) cazibesine kapılmayacağız, onların iğvâlarına = ayartmalarına aldanmayacağız diyenler, hakk yolda = sırat-ı müsteqîmde sebat edenler kazanacak; O'ndan başkasına dayananlar = güvenenler de (inananlar, bel bağlayanlar da) bu son denemeyi de kaybedecek.

Hayatı bir 'kumar oyunu gibi' görenler için de risk çooook yüksek. Bu işte, Rabbe güvenmekten başka çare = çıkış yolu yok.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET