BAĞLANTI

Yazının başlığını, Bağlantı Kabloları ya da Bağlantı Yolları koymayı da düşündüm.

Gabriel Marcel’in Bağlanma Felsefesinin dine ve hayata uyarlanması çok kolay; bu felsefe (= düşünüş şekli) çok işlevsel bir felsefe. Tevhîd de şirk de bu felsefeden çok kolay çıkarılabilir. Şöyle :

Sen-Ben ilişkisinde ben, tekdir/birdir ama sen, çok da tek/bir de olabilir. Bu bağlantı/ilişki, bir kişi ile de çok kişi ile de kurulabilir. Bir tek doğru yolda da (= sırat-ı müsteqîmde de), bir çok yolda da yürünebilir. Bağlantı açısından bakarsak, çoklu (= dolaylı) bağlantı da kurulabilir; “ana merkeze = Hosta” doğrudan/direkt bağlantı da kurulabilir; bu bağlantı ara merkezler yoluyla da olabilir. Sözgelimi ana bilgisayar (= Host, Server) Mekke’de ise (Kıble!), siz Konya (daki bir kişi/şeyh), Adıyaman (daki bir kişi/şeyh) ya da İstanbul (daki bir kişi/şeyh) üzerinden Mekke’ye bağlanabilirsiniz. Yol metaforunu kullanırsak, siz, Mekke’ye giden en kestirme yoldan değil de, Kudüs ya da Şam (Bağdat, Londra, Paris, Washington vb.) üzerinden Mekke’ye ulaşmak isteyebilirsiniz. Bunda ne gibi bir sorun var? Eğer Konya, Adıyaman, İstanbul, Şam, Bağdat, başka bir yerden de “veri/bilgi” alıyorsa, = doğrudan Mekke’ye bağlı değillerse, “parazit” oluşur, saflık ve ihlâs bozulur. Bu, hem bağlanan hem de kendisine bağlanılan için büyük sorundur.

“Lâ ilâhe illâ Allah, Muhammed’ür Rasûlüllah.” hem doğru yönü/yolu hem de doğru bağlantıyı ifâde eder. Hz. Muhammed (a.s.)’ın yönü, yolu ve bağlantısı doğrudan Mekke’ye, Kıbleye, Allah’ın Evine = Allah’adır. O, bize doğru ve doğrudan bağlantı kurmamız ve doğru yolu bulmamız için beş vakit namazı emretmiştir. Namaz, “yanlış bağlantıları” düzeltir; kılanı, doğru yöne yöneltir. (İhdinâ’s Sırât-al Müsteqîm. Sırât-allezîne enamTe aleyhim; gayr-il mağdûbi aleyhim ve le-ddâllîn. ... Es-selâmü aleyke yâ eyyühe’n Nebî’yyu ve Rahmetullah’i ve BerakâtuH. ... kemâ salleyte alâ İbrâhim’e ...)

Bakın!. Doğru Kişileri bulduk, doğru Kişilerle irtibat/bağlantı kurduk ve onlara selâm veriyoruz!.

Konya, Adıyaman, İstanbul, Kudüs ya da Şam (Bağdat, Londra, Paris, Washington vb.) üzerinden Mekke’ye bağlanmamız, hem gücümüzü azaltır hem de oyalar, yolumuzu uzatır; (= şeytanî bilgi ile bizi yanlış yöne/yola sevk eder.); hele o merkezler, başka merkezlere de bağlı çalışıyor iseler, o zaman iş daha da içinden çıkılmaz bir hâl alır. Bizim doğru yol haritamız (= pusulamız, navigasyonumuz) “Lâ ilâhe illâ Allah, Muhammed’ür Rasûlüllah.”tır; Kitâb’ın (= Kur'ân’ın) özeti ve ana fikri de budur.

Her gün beş vakit bize farz kılınan namaz, bir taraftan sistemde kaçak/sızma ve parazit var mı yok mu, sistem çalışıyor mu çalışmıyor mu?’nun (doğru bağlantının) kontrolü; bir taraftan da bu bağlantıyı güçlü kılmanın en etkili yoludur.

Namaza dikkat!. Namaz, bizi Rabbimize bağlar; namazla biz (= ben) Rabbimizle (ben, Mutlak Sen’le) “bağ/bağlantı” kurarız. Namazda ihlâs önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET