İMAN - AMEL İLİŞKİSİ -III

(İlm-i Hâl düzeyinde.)

İmanın şartı/şartları 6 :

Allah’a, Meleklerine, Kitâb’larına, Peygamberlerine, Âhirete ve Kaza-Kadere iman. 

İslâm’ın şartı/şartları 5 :

Şehâdet = Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Hz. Muhammed (a.s.)’ın Allah’ın kulu ve Rasûlü olduğuna “inanmak”!. Buradaki inanmak, hem imanın hem İslâm’ın şartı. Şehâdetsiz, iman da İslâm da olmaz. Namaz kılmak. Zekât vermek. Oruç tutmak ve Hacc etmek. 

Meleklere, Kitâb’lara, Peygamberlere, Âhirete ve Kaza-Kadere iman, Allah’a imana (= güvene) nisbet ediliyor, bağlanıyor. (Hâşâ) Allah “yoksa”! (= Allah’a güven = iman yoksa), bunların hiçbiri de yok!. 

Namaz, zekât, oruç ve hacc, mahzâ eylem/amel. Şehâdet, hem iman hem eylem. Şehâdet, râbıtadır; imanla İslâm’ı (= Mü’minle Müslümanı) birbirine bağlar. Bu ne demektir?!. İmanınız (= Mü’minliğiniz) İslâm’ınızla (= teslimiyetinizle); İslâm’ınız da imanınızla bir bütündür; bunların arasını ayırırsanız, koparırsanız, şehâdetiniz “kuru bir sözden” ibâret kalır.

Bu bilgileri çocuklarımıza ilm-i hâl düzeyinde, 32 farz olarak öğretiyoruz da maalesef içini bi türlü dolduramıyoruz.

(32 farzın,  6’sı imana; 5’i İslâm’a; 12’si namaza; 4’ü abdeste; 3’ü gusle; 2’si teyemmüme ait.)

Sadece imanın şartlarına inanana Mü’min; ve İslâm’ın şartlarını yerine getirmeyene Müslüman denilebilir mi?!. Denilirse bu, Mü’minle Müslümanı (= imanla ameli birbirinden) ayırmak olmaz mı?!.

Hucurât Sûresi 14. âyet, iman ettik diyen “mü’minlere”! (= A’râbîlere) : Henüz iman etmediniz (= imanınız henüz eylemle/cihatla/cehtle, zorluklarla sınanmadı), sizler gücü görünce, o güçten yararlanmak (= o güçten pay/ganimet almak) için teslim (= müslüman) oldunuz; bu güç zayıflasa, sizler düşmanlarla dostluk kurmaya ve işbirliği yapmaya devam edersiniz, der. (Bknz. 49/14-17.)

Sanki!, bizim imanımız da (= Mü’minliğimiz de) teslimiyetimiz de (= Müslümanlığımız da) A’rabîlerin imanına ve teslimiyetine benziyor!, Allah’a değil de güce, inanıyor ve teslim oluyoruz gibi; oysa bütün Güç, Allah’ındır, Allah’tandır. = Lâ havle ve lâ quvvete illâ billAllah-il Aliyy-ül Azîm.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEREYE?!.

İMSAK ve İFTAR

DİKKATLİ/DİKKATLE DİNLEMEK